Doorgaan naar artikel

Begrotingen maken

Ik heb nog steeds geen liquiditeits- of een andere begroting klaar liggen. Ik heb er gewoon geen zin in om die op te stellen. Misschien als deze betere prijzen nog even aanhouden.

Aan het einde van het vorige jaar was ik oprecht van plan om mooi op tijd mijn nieuwe begrotingen klaar te hebben. Maar de laatste twee maanden van 2010 hebben mij alle lust ontnomen om serieus aan de gang te gaan met deze flinke klus. Want tot eind oktober liepen de inkomsten en de kosten nog redelijk in pas met mijn verwachtingen. Daardoor konden we een kleine plus noteren en ik verheugde me op de slag die we gingen slaan in de eerste weken van december. Zeker witte chrysanten zijn gewild voor de Kerstdagen en wij hadden daar op geanticipeerd met een flinke piek in de productie.

Tegenvaller
Helaas, door het slechte weer sneeuw en vorst, kwam de bloemenverkoop helemaal stil te leggen. Door de sneeuw konden bloemen moeilijk naar en door Oost Europa en door de vorst kwam de straathandel stil te liggen. Onze chrysanten brachten nog niet de helft op van wat ik gecalculeerd had. Deze tegenvaller heeft een gat in de rekening courant geslagen die ik voorlopig nog niet gedicht heb. Gelukkig zijn de  prijzen nu weer (veel) beter, maar waarom?

Hulpeloos gevoel
Een betere prijs omdat we nu veel minder bloemen hebben (les 1 van economie; schaarste geeft een prijsverbetering) en omdat het weer veel beter is (les 2; meer vraag geeft een betere prijs).Ik ben dus blij met de betere prijzen, maar ik heb het hulpeloze, lusteloze gevoel dat het resultaat van onze kwekerij in de handen ligt van de weergoden en niet van mij. Ja, natuurlijk moet ik de kosten in de hand houden, maar daar zitten nooit zulke belachelijk grote verschillen in als in onze opbrengstkant.

Winst berekenen
Ik heb nog steeds geen liquiditeits- of een andere begroting klaar liggen. Ik heb er gewoon geen zin in om die op te stellen. Misschien als deze betere prijzen nog even aanhouden. Dan komt mijn zin vast wel weer terug. Het is tenslotte veel leuker om uit te rekenen hoeveel winst je hoopt te maken, dan om uit te rekenen hoeveel geld je tekort vreest te komen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin