Doorgaan naar artikel

Bedrijventerrein in plaats van kassen in glasgebied

Als een bedrijventerrein water opvangt voor glastuinbouwbedrijven, mag braakliggende grond in een glastuinbouwgebied ingericht worden als bedrijventerrein.

Dat plan ligt nu voor in glastuinbouwgebied Glasparel+ in Waddinxveen. Ontwikkelaar Wayland ontwikkelde dit glastuinbouwgebied, maar 27 hectare wordt nu omgezet in bedrijventerrein. Ondanks behoorlijk voorspoedige ontwikkeling en uitgifte van het project Glasparel+ is het niet gelukt een glastuinbouwbedrijf te vinden dat zich wil vestigen op deze locatie. Ook in de toekomst wordt er geen nieuwe glastuinbouw op deze locatie verwacht. Daardoor is een alternatief plan gemaakt, waarbij een uitzondering wordt gebruikt voor bedrijventerreinen.

Gietwatersysteem maakt vestiging mogelijk

Als de ruimte dubbel gebruikt wordt (met een functie voor glastuinbouw), mag een bedrijventerrein in een glastuinbouwgebied ontwikkeld worden. Op basis van die uitzondering wordt nu een wijziging van een bestemmingsplan voorbereid. In het plan van Businesspark Vredenburgh fase 2 is er sprake van een gietwatersysteem. Hierbij wordt het dakwater van de bedrijven opgevangen en getransporteerd naar een gietwatersloot van waaruit het water wordt geïnfiltreerd in de ondergrond voor gebruik in de glastuinbouw.

Compensatie

De uitbreiding van het bedrijventerrein dient ook als compensatie voor de transformatie van bedrijventerrein in de kern van Waddinxveen, waardoor daar circa 1.500 woningen kunnen worden gerealiseerd.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin