Doorgaan naar artikel

BBB stukje verder omlaag in de peilingen

Caroline van der Plas op bezoek bij bezorgde vollegrondsgroentetelers in april 2022. - foto: Ton van der Scheer

Caroline van der Plas op bezoek bij bezorgde vollegrondsgroentetelers in april 2022. - Foto: Ton van der Scheer

We schijnen nog steeds massaal te zweven. De zetelpeilingen geven dus slechts een vage stemming weer, gebaseerd op drijfzand. En toch smullen we ervan.

Agridirect heeft voor de derde keer gepeild en nog steeds blijkt dat de tuinders van alle agrarisch ondernemers het minst geneigd zijn om op BBB te stemmen. Op 3 oktober was dat nog 50%, de afgelopen week is het gedaald naar 43%. Ter vergelijking: bij de varkenshouders was het 83% en is het nu 78%. De VVD won terrein: bij alle boeren en tuinders van 6% in de eerste peiling naar 10% nu.

Wij hadden zelf tussen 26 oktober en 9 november een verkiezingspoll op gfactueel staan. Dat zag er heel anders uit. Bij ons haalde BBB ‘maar’ 31% van de 377 stemmen. En de PVV haalde ook 31% (was met één stem minder net de nummer 2), terwijl Wilders in het Agridirect-onderzoek maar 6% van de tuinbouwstemmen haalt.

Wie, wanneer en hoe vraag je het?

Het is natuurlijk ook maar net op welke manier, wanneer en wie je het vraagt. Wij vroegen het aan alle bezoekers van onze homepage. Dat zijn dus tuinders, maar ook allerlei andere tuinbouwgeïnteresseerden. Logischerwijs zullen bij zo’n vrijwillig aan te klikken poll de zwevers veel minder meestemmen, ook al hadden we onderaan wel de mogelijkheid om ‘anders’ of ‘ik ga niet stemmen’ in te vullen. Daar werd door slechts 2% en 1% op geklikt.

Agridirect werkt ietsje anders. Dit bureau stuurde een e-mail naar 15.000 boeren en tuinders. Er kwamen 1.158 mails terug. Hiervan stemde 2% op ‘weet (nog) niet’ en 0% op ‘ik ga niet stemmen’. Wederom: best logisch dat de zwevers nauwelijks reageren.

Ipsos peilt sterke én zwakke voorkeuren

Je kunt als opiniepeiler ook de mensen actief benaderen. Dat doet Ipsos. Onder hun laatste peiling staat dat ze is gebaseerd ‘op online onderzoek onder een representatieve steekproef van 2052 stemgerechtigde Nederlanders’, uit een online panel van in totaal zo’n 40.000 mensen. ‘Weet niet’ of ‘ik ga niet stemmen’ is bij Ipsos geen optie. Maar wel vragen de peilers aan de mensen of ze ook echt een stérke voorkeur hebben op de partij op wie ze zeggen te zullen gaan stemmen. Dat was bij deze laatste peiling bij 40% van de respondenten inderdaad het geval. De andere 60% zweeft dus eigenlijk nog. Maar hun twijfelende voorkeur wordt toch meegenomen in de zetelpeiling, die vervolgens breed wordt uitgemeten in allerlei nieuwsmedia.

Standpunt NL heeft vanmorgen gepeild of we met zijn allen vinden dat de peilingen te veel invloed hebben op deze verkiezingen. Maar liefst 79% zegt daar ‘ja’ op. Maar ja, da’s dus ook maar een peiling.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin