Doorgaan naar artikel

BBB moet tuinbouw nog winnen, maar zet stappen

Met BoerBurgerBeweging (BBB) lijkt de tuinbouw in provincies goed te kunnen schakelen, al is het geen tuinderspartij geworden.

Bij haar komst in de Tweede Kamer stelde Caroline van der Plas in 2021 dat de BBB ook voor de tuinder staat. Ze constateerde toen dat de tuinbouw haar nog niet had gevonden, maar wilde graag de spreekbuis worden.

Balans opmaken

Nu, twee jaar later, bij haar grote zege in de Provinciale Statenverkiezing, kan een balans worden opgemaakt. BBB profileert zich niet als alleen een partij voor boer en tuinder. Op de belangrijke tuinbouwonderwerpen kwam Van der Plas wel met moties in de Tweede Kamer.

Toch kiest ze niet de debatten als podium om tuinders voor zich te winnen. Het verslag van het laatste tuinbouw- en visserijoverleg in februari in de Tweede Kamer is daarvan een voorbeeld. Van der Plas was meer met het CDA in discussie over gebrek aan visie dan dat er echt inhoudelijke bijdragen kwamen voor de energietransitie. Op visserijzaken lijkt ze meer uitgesproken.

SGP

In 2021 zei Van der Plas dat ze mogelijk zou samenwerken met SGP op dossiers als tuinbouw. Dat die partij mogelijk ook het woord voor haar kon voeren. Dat is niet het geval, stelt die partij. BBB en SGP dienden wel samen moties in over bijvoorbeeld het Europees landbouwbeleid.

Weinig tuinders in gelederen BBB

Het is ook onmogelijk voor een eenvrouwfractie de vakkennis van alle dossiers te ontwikkelen, stelt Jaap Bond, boegbeeld van de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmateriaal. Hij bevestigt de analyse dat de BBB op tuinbouwvlak nog wat stapjes kan zetten. Daar heeft hij wel veel vertrouwen in. “We hebben pas contact gehad met de BBB-fractie Noord-Holland. Daar is niet per se veel tuinbouwervaring aanwezig, maar we hebben gegevens uitgewisseld zodat we snel kunnen schakelen.” Bond deed dat eerder ook met Van der Plas. Dat contact is goed, stelt hij.

Lijntjes worden korter

Dat snelle schakelen ziet ook vollegrondsgroenteteler Jolanda Nooijen van Compliment. Ze is lijsttrekker BBB bij de verkiezingen voor het Brabantse waterschap Aa en Maas. “Een mailtje of appje leidt heel snel tot een reactie bij BBB. Ik zit ook in de app groep BBB-Zuid, maar ik ben wel de enige tuinder. Die leunen nog te veel achterover.” Dat de lijnen met tuinbouw en BBB wel korter worden, bewijst Nooijen ook. Ze is als BBB-er ook lid geworden van de LTO-vakgroep akkerbouw en vollegrondsgroenten.

Tuinders te stil

Nooijen denkt dat het ook aan tuinders is om de stem te laten horen. Zelf was ze heel uitgesproken over de gevolgen van de Zevende Actieprogramma nitraatrichtlijn. Een bevlogen video leidde vorig najaar tot meer dan een miljoen views. “Ik werd vervolgens door BBB gevraagd om op de lijst van de provincie te gaan staan, maar ik heb niets met politiek. Door het besef van het belang van water voor de tuinbouw koos ik wel voor een Waterschapszetel. BBB heeft dat ook goed gezien door aan deze verkiezingen mee te doen.” Tegelijk beseft Nooijen ook dat BBB nu door de grote overwinning nu nog meer een brede partij is en dat de focus niet alleen op platteland zal liggen.

Interessante formaties

De grote winst van BBB maakt de provinciale politiek komende maanden buitengewoon interessant, denkt Bond. “Als je kijkt wat in provincies gaat gebeuren, dan ben ik daar heel benieuwd naar. Er zijn partijen die zeggen, als je niet inhoudelijk opschuift, doen we niet mee. Als D66 door deze uitkomst naar links op schuift, dan kan het een hele lange formatie worden, of zijn hele brede coalities nodig. Het wordt heel spannend.” Van der Plas was zelf niet bereikbaar voor commentaar.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin