Doorgaan naar artikel

Bayer zet meer in op innovatie zaden

Image

Bayer vergroot de focus op onderzoek en ontwikkeling in vooral haar zaadbedrijven. Dat heeft de Nederlandse bestuursvoorzitter Marijn Dekkers bekendgemaakt op een persconferentie.

Het bedrijf verhoogt het percentage van de omzet dat naar ‘R&D’ gaat de komende jaren en wil meer synergie tussen de farmaceutische en agrarische bedrijven bewerkstelligen.

Bayer nam eerder afscheid van de op de industrie gerichte divisie MaterialScience, dat apart naar de beurs gebracht wordt. De Duitse multinational gaat verder met twee bedrijven, HealthCare en CropScience – dat gewasbeschermingsmiddelen en zaden maakt. Bayer gaat volgens Dekkers, een Nederlander, verder als specialist in levenswetenschappen en dat betekent dat inspanningen op innovatiegebied nog verder moeten worden uitgebouwd.

Het totale budget voor innovatie komt in 2014 volgens Dekkers neer op €3,2 miljard. Hiervan komt 70 procent voor rekening van het farmaceutische bedrijf. Daarmee komt jaarlijks het R&D-budget van CropScience neer op een kleine €1 miljard. In totaal werken bij Bayer zo’n 13.000 mensen aan R&D, waarvan ruim 5000 voor het agrarische bedrijf.

CropScience moet wat Dekkers betreft één van de snelst groeiende ondernemingen in de business blijven. Nu is CropScience wereldwijd nummer twee in gewasbescherming, na het Zwitserse Syngenta. Het zadenbedrijf – onder meer Nunhems – is nummer 7 en moet de komende jaren de bulk van de groei van CropScience voor haar rekening nemen. De omzet uit producten die tussen 2011 en 2016 op de markt komen moeten op hun piek ten minste €4 miljard omzet bijdragen.

In de toekomst wil Bayer meer synergie realiseren tussen de onderdelen die zich bezig houden met de gezondheid van mensen, dieren en planten. Gedurende de evolutie zijn processen in levende organismen volgens hem verrassend gelijk gebleven. Eén aspect dat gedeeld wordt door alle organismen is dat hun genetische informatie wordt opgeslagen in de vorm van DNA en het menselijk DNA komt grotendeels met dieren en voor zo’n 20 procent met planten overeen.

Delen

Image
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin