Doorgaan naar artikel

‘Bayer overweegt vijandige overname Monsanto’

Bayer overweegt vijandige overname Monsanto - Foto: ANP

Bayer overweegt vijandige overname Monsanto - Foto: ANP

Bayer overweegt een vijandig bod uit te brengen op Monsanto. Een bod dat dus direct bij de aandeelhouders terechtkomt, zonder dat het management van Monsanto het ondersteunt. Dat meldt Das Handelsblatt op basis van anonieme bronnen. Ondertussen uiten steeds meer aandeelhouders van Monsanto onvrede.

Bayer verhoogde in juli zijn bod op Monsanto van $122 naar $125 per aandeel. De Duitse chemiereus betaalt als aandeelhouders dit accepteren $54,7 miljard (€49,1 miljard) voor de aandelen. Inclusief het overnemen van de schuld vertegenwoordigt de deal een waarde van ongeveer $64 miljard (€57,5 miljard). Een megaovername in de agro-chemie, die voor telers verkeerd kan uitpakken. Het fusiebedrijf zou meer macht dan ooit hebben prijs en assortiment te bepalen.

Monsanto is wereldwijd de grootste aanbieder van zaad. Het Amerikaanse concern is leidend op de markt voor transgene gewassen, zoals soja en mais die genetisch zo is aangepast dat het tegen glyfosaat kan. Het bedrijf heeft een beperkt pesticidenplatform en probeerde daarom zelfs vergeefs de Zwitserse branchegenoot Syngenta te kopen.

Miljarden extra

In de markt wordt al langer gespeculeerd dat Monsanto ten minste $67 miljard wil hebben, en nog liever zelf een overname doet. Een belangrijke aandeelhouder van Bayer, Union Investments, heeft deze prijs te hoog genoemd. Topman Werner Baumann wil volgens Das Handelsblatt per se een deal; het liefst in samenspraak met het Monsanto-management, maar desnoods zonder.

Er zouden ondertussen gesprekken zijn van Monsanto met BASF, een Duits bedrijf dat wereldwijd nummer drie is in gewasbescherming en geen zaden verkoopt. Deze overname zou voor mededingingsautoriteiten minder snel vragen oproepen dan een combinatie van Bayer en Monsanto.

Beheer
WP Admin