Doorgaan naar artikel

Bayer overweegt afsplitsen gewasbeschermingsmiddelentak

Het Duitse chemieconcern Bayer schrapt banen in het management en wil zijn takken voor bestrijdingsmiddelen of geneesmiddelen mogelijk afsplitsen, meldt het concern. Bayer leed afgelopen kwartaal een verlies van bijna €4,6 miljard, onder andere door grote afschrijvingen op zijn landbouwproducten.

Het concern wil tegen het einde van dit jaar een aantal lagen in het management en de coördinatie schrappen. Dat leidt volgens Bayer tot “een significante vermindering van het personeelsbestand”. Het is niet duidelijk om hoeveel banen het gaat. “95 procent van de besluitvorming zal verschuiven van managers naar de mensen die het werk doen”, lichtte topman Bill Anderson toe.

In totaal werken wereldwijd meer dan 101.000 mensen bij Bayer. Het concern is actief in 83 landen, waaronder Nederland. Bayer is onder andere bekend van zijn bestrijdingsmiddel Roundup, dat het omstreden bestanddeel glyfosaat bevat.

Aanhoudende problemen landbouwtak

Het miljardenverlies van Bayer in juli, augustus en september komt door aanhoudende problemen in de landbouwtak. In het derde kwartaal kampte het concern met dalende verkopen van zijn belangrijkste producten waar glyfosaat in zit en het concern heeft de prijzen van deze middelen verlaagd. Ook hogere rentetarieven droegen bij aan het verlies. “We zijn niet blij met de prestaties van dit jaar”, zei Anderson. “Bijna €50 miljard aan omzet maar nul cashflow is gewoon niet acceptabel.”

Tijdens een investeerdersbijeenkomst in maart volgend jaar maakt Bayer meer bekend over zijn toekomstplannen. Dan wordt mogelijk ook duidelijk welke divisie het concern afsplitst. Bayer heeft eerder gekeken naar het afscheiden van zowel zijn landbouwtak als de geneesmiddelentak, maar zegt niet van plan zijn om beide takken af te splitsen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin