Doorgaan naar artikel

Bayer mag Monsanto overnemen

De Europese Commissie geeft onder voorwaarden goedkeuring voor de overname van de Amerikaanse zadenhandelaar Monsanto door het Duitse chemieconcern Bayer.

De partijen moeten dan wel een aantal activiteiten verkopen – waaronder de groentezadendivisie van Bayer – om te voorkomen dat de concurrentie op de markt voor zaden en landbouwbestrijdingsmiddelen in het geding komt.

Met de overname van Monsanto is een bedrag gemoeid van € 53 miljard. De Europese Commissie is al sinds augustus vorig jaar bezig met een diepgravend onderzoek naar de deal vanwege zorgen over een gebrek aan keuzevrijheid en hogere prijzen voor boeren. Door de transactie ontstaat ’s werelds grootste zaden- en gewasbeschermingsmiddelenbedrijf.

Bayer en Monsanto stoten voor meer dan € 6 miljard af aan BASF

Om goedkeuring te krijgen, hebben Bayer en Monsanto voorgesteld voor meer dan € 6 miljard aan bezittingen af te stoten, hoofdzakelijk aan het Duitse chemiebedrijf BASF. Volgens eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) worden daarmee de zorgen over concurrentie volledig weggenomen. Het gaat onder meer om activiteiten rond zaden en pesticiden en onderzoeksfaciliteiten van Bayer. De commissie is voorstander van een verkoop aan BASF. Pas als het onderzoek naar die verkoop is afgerond, kunnen Bayer en Monsanto hun deal afronden.

‘Innovatie in zaden en pesticiden blijft’

“Ons besluit garandeert dat er effectieve concurrentie en innovatie in zaden, pesticiden en landbouwmarkten blijft, ook na deze fusie”, verklaarde Vestager in een toelichting. Bij het onderzoeken van de zaak nam de commissie meer dan 2.000 verschillende productmarkten en 2,7 miljoen documenten onder de loep. De Amerikaanse kartelautoriteiten moeten nog wel instemmen met de overname.

Miljoen handtekeningen tegen overname

Overigens hebben onder meer milieuorganisaties een stevige campagne gevoerd tegen de deal tussen Bayer en Monsanto, die al in mei 2016 werd aangekondigd. Vestager nam zelfs ruim een miljoen handtekeningen in ontvangst van Europeanen die wilden dat zij de fusie tegen zou houden. De commissie stelt echter dat zij enkel de transactie kan beoordelen wat betreft concurrentiebezwaren. Wel erkent de Europese toezichthouder dat zorgen over voedselveiligheid, het milieu en klimaat van groot belang zijn, maar dat deze niet de basis kunnen vormen voor een fusiebeoordeling.

Reuzen

De sector wordt al gedomineerd door grote multinationals. Eerder bundelden de Amerikaanse chemiereuzen Dow en DuPont hun krachten, net als het Zwitserse Syngenta en het Chinese ChemChina. Ook bij die fusies stelde de commissie voorwaarden om boeren en consumenten te beschermen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin