Doorgaan naar artikel

Bayer en Monsanto beloven Amerikaanse banen

Foto: ANP

Foto: ANP

Als Bayer en Monsanto mogen samengaan, investeren ze $8 miljard in de VS; wat 3.000 banen oplevert.

De topmannen ontmoetten Trump in zijn Trump Tower in New York. Trump, die vrijdag aantreedt als president, hamerde tijdens de campagne op het beschermen van ‘Amerikaanse’ banen. Trump prees deze week het besluit van General Motors om $1 miljard te investeren in de VS.

Eerder viel de vastgoedmagnaat de autobouwer publiekelijk aan, vanwege diens voornemen een bepaald type in Mexico in plaats van de VS te bouwen. Het bezoek van de topmannen aan Trump wordt gezien als een charmeoffensief. In principe gaat de mededingingsautoriteit over de overname – tenzij deze als strategisch gevoelig wordt aangemerkt.

Voor $16 miljard investeren in R&D

Bayer en Monsanto zeggen nu de komende zes jaar voor $16 miljard te willen investeren in onderzoek en ontwikkeling van zaden en gewasbeschermingsmiddelen. Daarvan zal minstens de helft in de VS worden uitgegeven. Vorig jaar gaven de bedrijven samen $5,9 miljard uit aan R&D.

Dat St. Louis als basis wordt gekozen, is niet heel verrassend. Monsanto is wereldwijd leidend met transgene gewassen, waarvoor de markt snel is gegroeid. In Bayer’s Europese thuisbasis is de technologie omstreden en vrijwel geheel verboden.

Overname omstreden

Zowel het bestuur als de aandeelhouders van Monsanto gingen eerder akkoord met een overname door Bayer. De overeenkomst, die $66 miljard waard is, moet in de VS en de EU nog wel worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Het geplande fusiebedrijf zou zowel de grootste leverancier van zaden als gewasbeschermingsmiddelen worden.

Reden voor de tweede grootste boerenorganisatie in de VS, de National Farmers Union, om te protesteren tegen de overname.

Beheer
WP Admin