Doorgaan naar artikel

‘Bataat toch voldoende uitgedikt’

Als Pieter Verschure voor deze rubriek gebeld wordt, reageert hij met: “Kun je me via Whatsapp terugbellen, want ik zit op de Kaapverdische Eilanden.”

Een dag later blijkt hij met zijn vrouw Maria vakantie te vieren op een van die eilanden, te weten Ilha de Santo Antão. “Vandaag huren we een auto, kunnen we een mooie tocht maken over dit groene eiland. Ze telen hier trouwens ook bataat.”

Vers en industrie

Via zijn mobiele telefoon kan hij ook volgen wat er op het thuisfront gaande is. “Ze zijn momenteel aan het laden voor de industrie en vrijdag komen ze nog een vrachtwagen laden”, aldus Verschure op dinsdag 22 november. De afzet richting de industrie loopt door tot ver in juni. Richting de verse markt loopt het nog wat stroever. “Ik heb contacten met een Duitse discounter, maar die hebben nog Duits product voorhanden. Als dat niet meer het geval is, zullen wij aan hen wel kunnen gaan leveren, verwacht ik. We hebben nog aardig wat Beauregard en Bellevue zitten.”

Goede rooiomstandigheden

Het rooien voor de verse markt met de Basrijs verliep naar wens. “We hadden alles voor 1 november binnen zitten. Enkele nachten was het te koud, toen zijn we bijtijds met rooien gestopt. Daarna hebben we alleen nog overdag gerooid, omdat we door de goede rooiomstandigheden en omdat het wisselen van kisten tijdens het rooien nu vlot verloopt helemaal op schema zaten om vóór 1 november alles in de bewaring te krijgen.”

Toch voldoende kilo‘s

Eind september maakte Verschure zich nog zorgen over het voldoende uitdikken. “Bij de vroegste hebben we toch 45 tot 50 ton per hectare gehaald, bij de late zaten we maar aan 35 ton. Al met al ben ik er toch niet ontevreden over.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Pieter Verschure

bataatteler in Aarle-Rixtel

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin