Doorgaan naar artikel

Bassin Zeeuwse fruitteler ‘saldering van water’

Zijn waterbassin is overvol en het regenpak is broodnodig bij het snoeien van de perenbomen.

Perenteler André Alkema in Sint Maartensdijk vierde het nieuwe jaar met nieuwjaarsduik in zijn waterbassin. De zwembroek moest al snel verruild worden voor het regenpak. “Het is lang geleden dat ik mijn perceel zo nat heb gezien. Op de gekste plekken stond water. Maar, als het dan weer droog is, is het ook weer zo weg.”

Veel van dat water wordt afgevoerd naar de Schelde. “Omroep Zeeland meldde dat het Waterschap per minuut 35 tankwagens, góed water, de Schelde in laat lopen. Dat is toch zonde, als je weet dat de boeren en tuinders in Zeeland daar ’s zomers om zitten te springen?”

Mijn bassin is al vol. Vorig jaar was het nu nog leeg. Je kunt het eigenlijk zien als saldering van water

Toch maar doorgesnoeid

De regen weerhoudt hem niet van het snoeien. “We zijn wel een paar keer iets eerder gestopt, toen was het echt te bar. Maar het werk moet wel af en ik weet niet wat er nog gaat komen. Misschien komt er nog wel een periode met strenge vorst, die het werk lamlegt.” Alkema ziet in de vele regen ook een voordeel. “Mijn bassin is al vol. Vorig jaar was het nu nog leeg. Je kunt het eigenlijk zien als saldering van water.”

Energieplaatje voor bedrijf aan het bestuderen

Het is duidelijk dat hij zijn vrije avonden gebruikt om zich te verdiepen in de mogelijkheden van energieopwekking. “Ik ben nu alles op een rijtje aan het zetten. Is het verstandig om zonnepanelen aan te brengen en zo ja, hoeveel? Ik ben maar een kleinverbruiker, heb maar een klein koelcelletje. Daarnaast draait er een dompelpomp en druppelbevloeiing. Dus dat ben ik nu aan het uitzoeken.”

Ook tijd steken in bestuurswerk bij NFO

Behalve teler is Alkema ook voorzitter van de afdeling Oost Zuid Beveland en Tholen van de NFO. “Daar ga ik voor. Ik wil onze belangen zo goed mogelijk verdedigen. Dat kost wel veel tijd, maar dat heb ik er voor over. Ik vind het ook leuk.” In de kring zijn dit najaar diverse bijeenkomsten georganiseerd. “Die zijn goed bezocht. Dan merk je ook dat het wordt gewaardeerd wat je doet.”

Auteur: Andrea Disco

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin