Doorgaan naar artikel

BASF mikt op snelle groei ToBRFV-resistente teelt

ToBRFV premium

Het ToBRFV-resistente ras Vitalion. - Foto: BASF

BASF wil de teelt van haar ToBRFV-resistente rassen in de Benelux dit najaar fors laten groeien. Dat geldt ook voor het marktaandeel. Nu staat er 10 hectare teelt.

Daarvoor komt BASF met 25 nieuwe tomatenrassen die kunnen worden getest door telers en proefstations in verschillende werelddelen. Van 5 commerciële BASF-rassen voor geavanceerde kassen (high tech) is de zaadproductie uitgebreid. Zo kan BASF aan de geplande vraag voldoen. Ook in andere segmenten stijgt zaadproductie (low en medium tech-kassen).

Omgebouwde rassen

De strategie van BASF is om bestaande bewezen rassen ‘om te bouwen met resistentie’. Dat zorgt ervoor dat rassen versneld beschikbaar komen. Het zijn dus geen nieuwe hybride rassen, waarvan de eigenschappen niet goed bekend zijn. Zo is het ras Adorion (cherrytrostomaat) beschikbaar als het resistente Vitalion. Daarvan staat nu een kleine 10 hectare bij het Vlaamse tomatenbedrijf Stoffels. De resultaten zijn positief, en overtreffen soms het originele ras, laat Erwin de Kok weten. Hij is International Sales Specialist Tomato High Tech bij BASF.

Onafhankelijke testresultaten

Als BASF zich uitlaat over kwaliteit en productiekenmerken wordt dat ondersteund met onafhankelijke testresultaten, stelt Slaven Ivanović, Sales Specialist Tomato High Tech Benelux. De Belgische teler Paul Stoffels koos voor het resistente ras om de teeltrisico’s te verminderen. Door de vele teeltuitdagingen waar tomatentelers mee te maken krijgen in deze tijd, is er ook het belang om één van de teeltrisico’s uit te schakelen, stelt hij.

Dat de vraag stijgt is duidelijk, zeker internationaal. De ervaringen uit de belichte winterteelt in Europa, Noord-Amerika en Turkije zien er veelbelovend uit, zegt De Kok. In de onbelichte teelt staan ook wereldwijd de resistente BASF-rassen. Zo verkocht het bedrijf op de Fruit Logistica beurs nog resistent Vitalion zaad aan een High-tech teler uit Spanje.

Wat is resistentie?

BASF spreekt niet meer over de verschillende soorten of niveaus van resistentie. Waar aanvankelijk werd gesproken over Intermediate resistance (IR) en High resistance (HR), maakt BASF dat onderscheid niet meer. ‘’Wij noemen het resistentie, want wat HR of IR is, heeft zich zeer subjectief bewezen. Let wel, resistentie is geen immuniteit, daar moeten we duidelijk over zijn”, aldus Ivanović. Dat telers resistente rassen soms eerst bij meer collega’s getest wil zien, erkent BASF ook.

BASF geeft telers het teeltadvies om ook met de resistente rassen schoon te beginnen en fytosanitaire voorzorgmaatregelen te blijven uitvoeren.

Rassenlijst uitbreiden

In 2020 lanceerde BASF Vegetable Seeds haar eerste ToBRFV-resistente tomatenras, Teenon F1 in Mexico. Een jaar later kwamen daar nog vier pruimtomaten rassen bij, te weten Blindon, Brovian, Strongton en Azovian. Vitalion is voor de premium tros cherry markt wereldwijd interessant.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin