Doorgaan naar artikel

Banden tot 8% duurder

De bandenprijs stijgt met 4 tot 8%. Reden hiervoor zijn duurder geworden grondstoffen. De prijs van natuurlijk rubber is op dit moment gestabiliseerd.

Bandenfabrikanten schroeven hun prijzen op met 4 tot 8%, of zijn nog aan het rekenen. Die prijsstijging hangt af van het gehalte ruwe grondstof in de banden. Verhoudingsgewijs stijgen de prijzen van goedkopere banden meer, omdat die meer rubber bevatten.

Aanbod rubber bemoeilijkt

De prijsstijging vloeit voort uit een ongelukkige samenloop van omstandigheden eind november. Een nieuwe regeling voor het laadvermogen van vrachtwagens in China zorgde voor een grote vraag naar vrachtwagenbanden. Bovendien bemoeilijkten slechte omstandigheden in Thailand het aanbod van rubber.

Grote bedrijven zagen een lichte prijsstijging en kochten snel rubber in, uit paniek. En dat dreef de prijs op. In Singapore kost een kilo natuurlijk rubber nu 2 dollar, terwijl dat voor november nog 1,10 dollar was.

Stijging rubberprijs gestopt

De prijsstijging van natuurlijk rubber is nu gestopt. De plotselinge prijsstijging bij bandenleveranciers deze maand is een inhaalslag van de extra gemaakte kosten de afgelopen maanden. Volgens experts is er geen teken dat de prijs verder stijgt.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bob Karsten

redacteur TREKKER

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin