Doorgaan naar artikel

‘Band boer-burger moet beter’

Afbeelding

Een versterking van de relatie tussen de producent en de consument is de eerste stap naar een integraal duurzame voedselketen. Dat vindt de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voedsel.

De Raad concludeert dat de huidige wijze van voedselproductie te veel gespecialiseerd is, waardoor de band tussen burger en natuur is verslechterd. De Raad is in 2010 opgericht en fungeert als een onafhankelijke denktank over de noodzakelijke integrale verduurzaming van de landbouw en voeding. Herman Wijffels, lid van de raad, vindt dat de verduurzaming van de landbouw nu nog te veel gericht is op het milieubeleid.

Maatschappelijke verandering
“We moeten niet alleen kijken naar duurzaamheid in productie, maar we moeten ook kijken naar de kwaliteit van het voedsel”, vindt Wijffels. Hij vindt de duurzaamheid meer een maatschappelijke verandering moet worden. ”Het moet het vervolg worden op de industriële maatschappij zoals we die nu kennen. We moeten ook als mens af van de troon, we moeten weer meer gaan leren van de natuur”, vindt Wijffels. Meer gebruik maken van de biologie en de natuur, als nieuwe vorm van high-tech, moet ook leiden tot gezonder voedsel. Volgens de Raad is de voedingswaarde door de technische vorm van telen verminderd, waardoor er mogelijk meer gezondheidsproblemen bij mensen ontstaan.

Voedsel veilig?
Hoewel velen concluderen dat het Nederlandse voedsel door alle controles nog nooit zo veilig was, wil Wijffels dit wel weerleggen. ”Kijk naar de mensen die ziek zijn geworden door Q-koorts, of naar de antibioticaresistentie. Dat behoort ook tot de veiligheid van het voedsel.” De integrale verduurzaming moet volgens de wetenschappelijke raad vooral gestalte krijgen door een betere binding tussen producent en consument. ”Voeding heeft nog een bijzonder effect. Voeding is de meest intieme relatie tussen de mens en de natuur”, vindt Wijffels. Hij wijst op de grote verantwoordelijkheid die de schakels in de keten hierbij hebben.  De denktank voorziet dat door directe contacten tussen boeren en burgers het verantwoordelijkheidsgevoel versterkt. Daar wil de Raad ook als eerste op inspelen bij het verduurzamen van de landbouw en het voedsel.

Bron: Boederij Vandaag – Auteur: Mariska Vermaas

Beheer
WP Admin