Doorgaan naar artikel

‘Baanbrekende teler Rob Baan mag niet breken’

Tuinder Rob Baan zit in de hoek waar de klappen vallen. Dat verdient de eigenaar van Koppert Cress niet.

Afgelopen weekend zou het Varend Corso worden gehouden, als corona niet voor het tweede jaar op rij roet in het eten had gegooid. Dus ging het met bloemen, planten en groenten versierde botenspektakel voor het tweede achtereenvolgende jaar niet door. Een klap in het gezicht voor velen. Organisatie. Vrijwilligers. Deelnemers. Toeschouwers. Maar vooral voor Rob Baan, die na de editie van 2019 aantrad als voorzitter, met de woorden ‘er is naast Kom in de Kas en het World Horti Center geen mooier promotiemoment van de kwaliteit van onze sector’.

Financiële plaatje rondkrijgen

De laatste varende jaren van het corso werd het steeds moeilijker om het financiële plaatje rond te krijgen. Onbegrijpelijk eigenlijk. Het is een ongelooflijk uithangbord voor de hele sector, met ruim een half miljoen (!) toeschouwers, nog los van degenen die het op tv bewonderen. Het Varend Corso is enorm gebaat bij de fanatieke en nimmer aflatende enthousiaste impulsen van Rob Baan. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het de komende jaren helemaal goed gaat komen. Met meer toeschouwers (route Den Haag) dan ooit en een sector die beseft dat we dit ‘gewoon met zijn allen moeten doen’.


Tekst gaat verder onder de Facebook-post.

Tuinder, Agrarisch Ondernemer, evangelist

Rob Baan, de man die al zoveel jaren vecht voor zijn bedrijf, maar zeker ook de sector in het algemeen. De Agrarisch Ondernemer van 2020, de strijder tegen de ODE, evangelist van gezond eten als ziektebestrijder. Maar eigenlijk (toch) gewoon ‘tuinder’, die vecht voor een mooi product en het voortbestaan van zijn bedrijf met ongeveer 160 werknemers. Rob Baan moet eigenlijk geen voorbeeld of uithangbord voor de sector zijn: qua passie en daadkracht moeten we eigenlijk allemaal een beetje meer Rob Baan worden.

Voor de rechter over ‘verkapt loon’

Nu liggen Rob Baan en zijn bedrijf Koppert Cress op ramkoers met de Belastingdienst over verkapt loon welke gegeven zou zijn aan de werknemers, vanwege de gratis en gezonde groentelunches, die men dagelijks aan het personeel voorschotelt. Dit doet Koppert Cress om zijn werknemers gezond en fit te houden en hen ook zo met pensioen te laten gaan. Dat is Robs belofte aan zijn personeel, en daar blijft hij voor gaan en staan.

Steun en aanmoediging

Maar in plaats van hulp, steun en aanmoediging van de overheid, is de rechter onvermurwbaar en komt er nu dus straf. Onbegrijpelijk: een ondernemer voert uit wat de overheid eigenlijk moet doen of op zijn minst stimuleren. Ik wil Rob Baan volledig steunen. Een baanbrekend persoon als Baan mag niet gebroken worden. Er is inmiddels of er komt spoedig een petitie voor steun. Teken die!

Share this

Afbeelding
Gerard van Antwerpen

directeur energieadviesbureau Nife

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin