Groenten & Fruit Actueel
||

Autonome robot schoffelt tussen en ín rijen prei

Een autonoom rijdende robot die in een (prei)gewas tussen, maar ook ín de rij onkruid schoffelt.
De robot herkent op basis van AI het gewas en schoffelt alles wat géén gewas is omver. Foto: Stan Verstegen

De robot herkent op basis van AI het gewas en schoffelt alles wat geen gewas is omver. Foto: Stan Verstegen

Een autonoom rijdende robot die in een (prei)gewas tussen, maar ook ín de rij onkruid schoffelt. Farming Revolution presenteerde deze robot op een Porreefeldtag in het Duitse Brüggen. Verder lag op het gastbedrijf Biohof Lankes een praktijkproef met biostimulanten. En er waren nieuwe rassen.

De autonoom rijdende Farming GT robot doet na het op gps inmeten van een perceel volledig zelfstandig zijn werk. Dat behelst per werkgang drie rijen prei tussen en ín de rij schoffelen. De robot is ontwikkeld door Farming Revolution uit het Duitse Ludwigsburg. Er lopen er in Duitsland inmiddels tien van deze tweede versie en van zijn voorganger zijn er twaalf actief.

De robots lopen hoofdzakelijk in de suikerbieten, maar ook in onder andere prei, broccoli, bladgewassen en kruiden is de robot inzetbaar. De enige voorwaarde is dat de rijafstand tussen 37,5 en 75 cm zit en dat het gewas niet al te hoog is.

Schoffelen en spotsprayen

De robot herkent op basis van AI het gewas en schoffelt alles wat geen gewas is omver. Dat ging in de prei met ganzenvoeten tussen de rijen en L-vormige schoffels in de rij, maar er zijn legio andere mogelijkheden. De demo in Brüggen liet zien dat de detectiemethode met camera’s perfect werkte als het gaat om gewasherkenning, er ging geen enkele preiplant omver. De robot heeft de mogelijkheid om via spotspraying tegelijkertijd een gewasbehandeling met een insecticide of fungicide uit te voeren.

24 uur per dag

De robot rijdt met een snelheid van 1 km/h en neemt in één werkgang drie rijen mee. Volgens Jonas Spieker van Farming Revolution haalt een 6-rijige robot in suikerbieten een capaciteit van 7 à 8 hectare in 24 uur. Led-verlichting zorgt ervoor dat ook ’s nachts de camera’s hun werk kunnen doen. De robot rijdt 2 uur elektrisch en 2 uur op benzine. In de tijd dat de robot op benzine rijdt, laadt de accu via een generator weer op. Zo is tussentijds opladen niet nodig. Eén keer per 24 uur de tank vullen volstaat. De robot vraagt een investering van € 180.000 tot € 200.000.

Proef met biostimulanten

In de prei van Bio Lankes lag een praktijkproef met biostimulanten. Gastbedrijf Lankes deed ervaring op met Begreen plus Folicist (Biolchim), Seactiv Gold (Timac Agro) en Encera SC (Sumi Agro). Begreen bevat extracten van de taroplant. Het product heeft een repellent werking op schadelijke insecten zoals trips en een bevorderende werking op nuttigen. Folicist bevat luzerne-extract en heeft een positief effect op de stikstofassimilatie. Daardoor heeft de plant minder stikstof nodig en dat maakt de plant minder aantrekkelijk voor schadelijke insecten zoals trips en bladluizen. Door de combinatie tijdig in te zetten, zou het mogelijk zijn trips wat langer uit het gewas te houden, zodat een eerste behandeling met andere (chemisch) middelen uit te stellen is en er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn.

Seactiv Gold is een biostimulant die de stressresistentie verhoogt. Het stimuleert de wortelontwikkeling en zorgt voor een efficiënter gebruik van nutriënten. Verder verhoogt het de fotosyntheseactiviteit en de stresstolerantie. Encera SC bevat een stam van de bacterie Gluconacetobacter diazotrophicus. Die bacterie fixeert in de plantencellen stikstof uit de lucht. Daarbij gaat het om 20 tot 30 kilo stikstof die voor de plant beschikbaar komt. Na de toediening vraagt het 3 tot 7 dagen voordat de bacterie zich in de plant ‘genesteld’ heeft en zijn werk kan doen.

40 kilo minder stikstof nodig per hectare

Volgens Lankes valt er in een goed groeiseizoen als 2024 vrijwel geen effect van biostimulanten te verwachten. Wel in tijden van stress, bijvoorbeeld in droogteperioden. In de proef met biostimulanten was 40 kilo minder stikstof per hectare nodig: 100 kilo ten opzichte van 140 kilo in de praktijk. Op het oog waren er begin november geen verschillen in gewasstand. Lankes beschouwt het als zeer positief, dat hij door de inzet van biostimulanten op stikstof 40 kilo heeft kunnen besparen. Het bedrijf van Lankes ligt in een grondwaterbeschermingsgebied met restricties ten aanzien van bemesten.

Nieuwe preirassen

Tijdens de Porreefeldtag toonden diverse zaadfirma’s een greep uit hun assortiment aan preirassen. Daaronder een aantal commercieel te introduceren of nog niet zolang geleden geïntroduceerde rassen. Van een aantal is volgende seizoen beperkt zaad beschikbaar. Novisem introduceert voor het vroege segment NOV 6436 AF. Het ras heeft een lange, vaste schacht en een hoog soortelijk gewicht. Sterk tegen roest en trips, makkelijk te schonen. Beperkte zaadbeschikbaarheid.

Climber van Bejo is geschikt voor gangbare en biologische teelt. Zeer sterk tegen roest en trips. Lange schacht, mooi donker blad, snel te schonen. Oogstperiode van half september tot half december. De oogstperiode van Darter schuift in de praktijk op en loopt van begin oktober tot begin januari. Van beide rassen is biologisch zaad beschikbaar.

Rijk Zwaan introduceert Sastruga. Het ras is geschikt als laat winterprei en voor de hergroei. Sterk tegen trips, roest en schot. Beperkt zaad beschikbaar. Ook van het vroege herfstras Incus is beperkt zaad beschikbaar. Van het late herfstras Aratus is wel voldoende zaad. De schacht is redelijk kort. Zeer sterk tegen trips. Enza komt met Turin voor in het late Kryptonsegment. Middel tot lange, vaste schacht. Door hoge productiviteit uitermate geschikt voor de industrie. Sydney is een kortere, donkere en zeer opgerichte prei voor in het vroege Oslosegment. Van Turin en Sydney zijn voldoende zaden beschikbaar.

Sterk tegen trips en roest

Signora en Vigora zijn twee nieuwkomers van Hazera. Signora is zeer makkelijk te schonen door zijn kenmerkende vouw bij de overgang van schacht naar blad. Een mogelijk nadeel is de beperktere veldhoudbaarheid. Door zijn uniformiteit en zeer geschikt voor stuksverkoop. Sterk tegen trips en roest. Oogstperiode van eind september tot half november. Vigora heeft een hoge productie met een langere schacht dan Signora. Vigora heeft een sterk wortelgestel. Geschikt voor versmarkt en industrie, mede door de lange veldhoudbaarheid. Uniseeds toonde de rassen Ascot (laat herfst/winter), Canterburry (vooral voor de Duitse markt) en Oxford als herfst/vroeg winterras.

Nunhems introduceert als opvolger van de Krypton het ras Maxton. Zeer productief, gemakkelijk te schonen en sterk tegen trips. Oogstperiode van juli tot en met september. Het herfstras Rapton is productief, uniform met een hoog soortelijk gewicht. De schoningscapaciteit ligt hoog. Zeer geschikt voor stuksverkoop.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers