Autonome boomgaardspuit maakt eerste meters

25-10-2021 | Laatste update op 15-08 | |
AgBot 2.055W3 is de naam van deze fruitteeltrobot.  - Foto's: René Koerhuis
AgBot 2.055W3 is de naam van deze fruitteeltrobot. - Foto's: René Koerhuis

Hol Spraying Systems (HSS) introduceert een autonome boomgaardspuit die automatisch vult en reinigt én tevens autonoom kan maaien, onkruid bestrijden, bemesten en snoeihout versnipperen. Enkele fruittelers namen er al een optie op.

De autonoom rijdende HSS-boomgaardspuit is een driewieler die is ontwikkeld met de Nederlands startup AgXeed. Dit bedrijf ontwikkelde ook een autonome robottrekker, de AgBot. Die is vanwege de afmetingen en het onderstel op rupsen niet geschikt voor boomgaarden. Een driewieler past wel qua wendbaarheid en ook qua bodemdruk. Elk wiel rijdt in een eigen spoor, met aan de voorzijde een enkel gestuurd wiel en aan de achterzijde twee wielen.

De breedte van fruitrobot AgBot 2.055W3 is 1,38 meter.

De breedte van fruitrobot AgBot 2.055W3 is 1,38 meter.

Robottrekker voor fruitteelt

De AgBot 2.055W3 zoals deze fruitteeltrobot voluit heet, heeft een Deutz-dieselmotor van 75 pk. Met de elektrische aandrijving rijdt hij tot 13,5 km/u vooruit en achteruit. Het eigengewicht is 2,8 ton. Het spuitgedeelte (CF2000-AB) bestaat uit een 90 cm brede opbouwtank van 2.000 liter en een geïntegreerde 200 liter schoonwatertank. In de hef aan de achterzijde komt een elektrisch aangedreven ventilator met een (afneembare) HSS-spuitmast met 8 blaasmonden aan elke zijde, met dophouders.

De AgBot wordt uitgevoerd met een HSS-spuitboom.

De AgBot wordt uitgevoerd met een HSS-spuitboom.

Autonoom systeem

De plaatsbepaling en navigatie van de trekker gaat met een met GNSS-antenne met RTK-correctie en een LiDAR en ultrasoon sensor voor obstakeldetectie. (GNSS is de afkorting van Global Navigation Satellite System. In tegenstelling tot een gps-systeem dat alleen signalen kan oppakken van gps-satellieten, kan GNSS ook uit de voeten met satellietsystemen als Glonass en Galileo).

Voor de planning van routes en bewerkingen levert HSS via de Belgische fruitteeltmanagement software Agromanager de boomposities, rijlijnen/werkgangen en het begin- en eindpunt van elke bewerking aan. Zo wordt elke eerste en laatste boom van elke rij ingemeten met een gps-stok (een landmeetpaal met een GNSS-antenne erop).

Dankzij een vaste en bekende plantafstand is de exacte positie van elke individuele fruitboom bekend, zo ook de geren en kopakkerlijnen. Die worden gekoppeld aan de perceelsgrenzen. In het online portal van AgXeed wordt de optimale route voor de AgBot berekend, Die informatie wordt draadloos naar de trekker gestuurd. Eventuele taakkaarten gaan rechtstreeks vanuit Agromanager naar het voertuig.

Is de trekker ervoor uitgerust met een vingerwieder en/of kappenspuit, dan kan ook rondom de bomen worden gewerkt. Met een dubbele broesset kan HSS elke boom individueel voorzien van de juiste hoeveelheid vloeibare kunstmest.

Individueel fruitbomen behandelen

Wat meespeelt is dat de spuittechniek van HSS al verregaand geautomatiseerd is. Dat maakt het mogelijk bomen individueel te behandelen Heeft de spuitmast WEED-IT sensoren van het Nederlandse Rometron (HSS noemt deze uitvoering ISA) dan detecteren de sensoren de bladmassa tijdens het spuiten. Is er geen blad, dan worden één of meerdere doppen uitgeschakeld. De techniek wordt ook gebruikt voor het uitdunnen van bloesems en voor het registeren van boomvormen en -hoogtes.

Andere bewerkingen

HSS zet met de AgBot in op volledige ‘autonomisering’ van bewerkingen. Daarvoor levert het bedrijf desgewenst een aangepaste Perfect/Van Wamel-grasmaaier, een klepelmaaier (om snoeihout te versnipperen), een kunstmeststrooier, een vingerwieder, een dubbele broesset, een wortelsnijder en een eigen ontwikkelde onkruidspuit voor onder de bomen. De aangedreven werktuigen krijgen een elektrische aandrijving.

Om ervoor te zorgen dat het voertuig het gras niet plat rijdt, rijdt de robot bij maaien en onkruidbestrijding achteruit.

50-60 hectare

HSS verwacht dat fruittelers met 50 tot 60 hectare appels en/of peren een robot gaan inzetten voor spuitwerkzaamheden en een tweede voor spuitwerk en overige werkzaamheden.

De ‘kale’ AgBot fruitteelt-robottrekker komt op € 135.000. De CF2000-AB spuitopbouw met spuitmast kost € 46.000 en inclusief zes WEED-IT/ISA sensoren € 64.000. Het vulstation met twee 500 liter tanks kost € 26.000 en met vier tanks € 30.000. Vanaf 26 oktober start HSS met een demotour met de HSS AgBot bij NPPL-deelnemer Martijn Slabbekoorn in Kapelle (Zld.).

Technische gegevens AgBot 2.055W3

Motor : 2,9 l viercilinder Fase V Deutz, 75 pk
Aandrijflijn: elektrisch, tot 13,5 km/u
Hef: cat. 1/2 driepuntshef achter, 2,5 ton
Bandenmaat: voor 1 x 710/40 R22.5, achter 2 x 400/80 R28
Wielbasis: 2,5 m
Spoorbreedte: 0,98 m (voertuigbreedte 1,38 m)
Draaicirkel: nog niet bekend
Spuittank: 2.000 l

Schoonwatertank: 200 l
Hydrauliek: 85 l/min bij 210 bar via maximaal 3 dubbelwekende ventielen
Afmetingen: 3,85 x 1,38 x 1,50 m (lxbxh)
Optioneel: elektrisch aangedreven 68 pk/700V aftakas, elektrische 68 pk/700V connectoren voor elektrisch aangedreven machines

Automatisch spuittank vullen mogelijk

HSS gaat optioneel een vulstation aanbieden waar de robot automatisch de spuittank kan bijvullen. Is er één robot aan het werk, dan heeft dat station een 500 litertank met spuitvloeistof en een 500 l tank met schoon water gekoppeld aan een (vaak al aanwezige) grote voorraadtank of oude boomgaardspuit met schoon water. Via een gesloten vulsysteem bereidt het vulstation volautomatisch een premix met de juiste concentratie middel voor een volledige tank (2.000 liter). Die spuittank heeft aan de bovenzijde een elektrische vlinderklep voor het automatisch vullen. Bij het wisselen van middelen moet je de tank(s) van het vulstation handmatig reinigen/spoelen. Er is ook een vulstation met vier tanks in ontwikkeling.

Exclusief in fruitteelt

HSS vermarkt de AgBot 2.055W3 de komende jaren exclusief in de fruitteelt in combinatie met de boomgaardspuit. Het bedrijf verwacht voor augustus 2022 tien AgBots te verkopen in een straal van 400 km rondom Geldermalsen. Verschillende fruittelers namen er al een optie op.

Koerhuis
René Koerhuis freelance redacteur


Beheer