‘Auto: privé of zakelijk?’

11-08-2017 | Laatste update op 01-08 | |
Seegers
Pieter Seegers fiscalist
Foto: ANP
Foto: ANP

Een nieuwe auto, zet je die ‘op de zaak’ of niet? Die vraag zou iedere tuinder of boer zich moeten stellen als een auto wordt gekocht. Want de fiscale gevolgen zijn groot.

Een personenauto die zowel voor de zaak als voor privéritten wordt gebruikt, is zogeheten fiscaal keuzevermogen. Dit wil zeggen dat bij de aanschaf van de auto gekozen kan worden om de auto op de balans te zetten of om de auto buiten het ondernemingsvermogen te houden.

Auto op de balans

Staat de auto op de balans, dan kunnen alle kosten met betrekking tot die auto in aftrek worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van afschrijving, brandstof, verzekeringen en onderhoud. Dit is voordelig.

Tegenover het voordeel van de kostenaftrek staat het nadeel van de bijtelling wegens het privégebruik van de auto. Net als de werknemer met een leaseauto geldt ook voor de ondernemer die meer dan 500 kilometer privé rijdt het autokostenforfait. De bijtelling bij de winst vanwege het autokostenforfait bedraagt in 2017 voor de meeste auto’s 21% en voor enkele milieuvriendelijke auto’s 4%.

Auto aangemerkt als privévermogen

Staat de auto niet op de balans van de onderneming maar is deze aangemerkt als privévermogen, dan kunnen geen autokosten zoals afschrijving en brandstof ten laste van de winst gebracht worden. Wel bestaat de mogelijkheid om € 0,19 per gereden zakelijke kilometer ten laste van de winst te brengen. Als het ware declareert de ondernemer de zakelijke kilometers van zijn privé-auto aan zijn bedrijf.

Wel bestaat de mogelijkheid om € 0,19 per gereden zakelijke kilometer ten laste van de winst te brengen. Als het ware declareert de ondernemer de zakelijke kilometers van zijn privé-auto aan zijn bedrijf.

Goedkope tweedehands met veel zakelijke kilometers

Afhankelijk van de aanschafkosten, het verwachte onderhoud, het aantal zakelijke versus privékilometers, de financieringskosten, de wegenbelasting, de bijtelling voor privé-gebruik, enzovoort, is het in het ene geval voordeliger om de auto op de balans te zetten en in het andere geval juist niet. Hier zijn geen vaste richtlijnen voor te geven. Daarom moet op het moment van aanschaf van een personenauto die zowel voor de zaak als voor privé wordt gebruikt goed overwogen worden wat in juist dit geval de beste keuze is. Als vuistregel geldt wel dat de keuze voor privévermogen eerder in beeld komt bij een goedkope tweedehands auto waar veel zakelijke kilometers mee worden gereden.

Bewuste afweging over balans bij keuze nieuwe auto

Sta bij de aanschaf van een nieuwe auto even stil bij de vraag of de auto op de balans moet komen of niet. Een weloverwogen keuze kan veel belasting besparen.

Meer over


Beheer