Doorgaan naar artikel

Aurea lanceert sensor op trekker, taakkaart zonder drone

Aurea Imaging maakt dronevluchten voor de precisiefruitteelt mogelijk overbodig met een sensorsysteem voor trekkers.

De trekkersensoren van de TMS TreeScout scannen bloesem en groeikracht van elke fruitboom afzonderlijk en zetten dat om in taakkaarten voor precisiebehandeling bij wortelsnoeien en bespuitingen. Dat draait op kunstmatige intelligentie, oftewel de denkkracht van het algoritme. Aurea Imaging bouwt die algoritmes.

Voor de gegevensverzameling is een ‘dronepiloot’ niet langer nodig en bespaart de teler kosten, stelt het bedrijf. Een multispectrale dronevlucht om 10 hectare appels of peren te scannen kost nu € 895. Dat is wel inclusief grondmonsters voor extra zekerheid (kalibreren).

Tests naast dronebeelden

Fruitteler Sander Verstegen uit Opijnen (59 hectare appels en peren) gebruikt de systemen van Aurea al enkele jaren. Hij weet zo op de taakkaart welke boom wortelsnoei nodig heeft of niet. Zo worden percelen gelijkmatiger en is de productie gestegen. Dat was gebaseerd op dronebeelden. De TMS TreeScout werkt volledig geïntegreerd met de bestaande GPS-terminal voor spuitmachine en wortelsnijder. Verstegen test het systeem sinds dit jaar en doet dat nog naast dronebeelden. “Tot dusver ziet het er goed uit.”

Het is de bedoeling dat drones in de toekomst overbodig worden. Of dat helemaal lukt of dat er automatische drones voor in de plaats komen, is nog niet duidelijk. Met name van boven is de omvang van de boom beter te zien. De TreeScout werkt met data over scheutgroei via 3D-camera‘s.

Het systeem maakt op termijn vruchttelling ook mogelijk, maar wordt nu niet genoemd in de aankondiging als applicatie.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin