Doorgaan naar artikel

Auberginebedrijven optimaliseren na fusie, ook in gas

Auberginebedrijven De Jong en Gebr. Van Duijn gaan samen. Een eerste winst zit in afstemming van teelt aan de gaspositie van de vier locaties.

De auberginekwekerijen De Jong en Gebr. Van Duijn voegen bedrijven samen na een fusie. Beide Purple Pride-leden (onderdeel van Growers United) zullen dat doen onder de naam: Van Duijn De Jong Aubergines. Beide bedrijven brachten twee locaties in Noord-Brabant en Zeeland in en worden zo het grootste auberginebedrijf in Nederland.

Vroeg starten op locatie met gunstigste gaspositie

Vanaf nu gaan de telers zaken stap voor stap optimaliseren. Een van de eerste voordelen zit in het inspelen op de energiepositie van de bedrijven. Op bedrijfslocaties met de gunstigste gasposities gaat de teelt het vroegst van start, zegt een woordvoerder van Growers United desgevraagd.

“Optimalisatie is van toepassing op alle bedrijfsonderdelen. Bij de start van het seizoen is dat niet zozeer het spreiden van de soorten over de locaties, maar meer hoe je gunstige gascontracten kunt benutten door vroeg met de teelt te starten”, stelt de woordvoerder. De gascontracten blijven bij een fusie geldig per bedrijf. Bij de fusie ontstaan ook andere schaalvoordelen zoals een betere inzet van personeel (op die meer gespreide teelt) en het onderhouden van relaties.

Een verdere specialisatie bij bijzondere rassen is met de fusie zelf niet te verwachten. Binnen Purple Pride neemt het nieuw aangesloten teeltbedrijf Van Luijk al veel verschillende (specialty)rassen voor zijn rekening. Het nieuwe fusiebedrijf Van Duijn De Jong is met 40 hectare goed voor meer dan de helft van het aanbod van Purple Pride (75,5 hectare).

Toewerken naar overname

De fusie leidt tot schaalvergroting, risicospreiding, slagkracht en ruimte voor verdere professionalisering en specialisatie, stelt Growers United in een persbericht. Ook zetten ze de in- en uitstroom van directie en aandeelhouders in gang. Dat betekent volgens een woordvoerder dat een nieuwe generatie toetreedt tot het bedrijf.

De directie zal worden gevormd door Peter de Jong, Pleun, Jan en Rob van Duijn. De derde generatie -Tom de Jong, Luuk van Duijn en Hidde van Duijn – treedt toe tot het managementteam en stromen in de toekomst door naar de directie, om uiteindelijk het bedrijf over te nemen.

De fusie wordt extern begeleid door een adviseur die betrokken blijft bij de integratie van beide bedrijven.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin