Doorgaan naar artikel

Auberginemarkt voelt druk Spaans product

Behalve komkommer en paprika blijft ook aubergine last houden van de druk van grote volumes Spaans product op de markt.

De kiloprijs komt nauwelijks boven de 75 cent uit.

Auberginetelers moeten het in week 13 stellen met dagprijzen variërend van 66 tot 77 cent per kilo (225 gram). Dat is ruim onder het gemiddelde van de laatste jaren, dat volgens marktkenners rond de 85 cent per kilo ligt.  “De markt staat flink onder druk”, merkt een teler op.

De situatie lijkt in België het slechtst, waar de veilingprijzen begin week 13 rond de 65 cent per kilo schommelen. In Nederland ligt die prijs dus iets hoger. De matige prijssituatie wordt opnieuw toegeschreven aan de druk die door Spanje wordt uitgeoefend op de internationale markt. Met name Duitse retailers zouden hun programma’s langer door laten lopen, vanwege de gunstige prijsvorming van de Spaanse aubergines.

Op de Duitse groothandelmarkt is het prijsverschil tussen Nederlandse en Spaanse aubergines goed te zien. Het prijsgat is in week 10 opgelopen tot 15 cent per kilo. In week 7 was dat prijsgat nog maar 10 cent, 80 cent voor Nederlandse aubergines en 70 cent voor de Spaanse.

Binnenlandse vraag

Ook de binnenlandse vraag is beperkt. Dat gezet tegenover het groeiende volume van Nederlandse bodem zorgt voor een moeizame afzet. Telers oogsten extra door het zonnige weer van de afgelopen weken.

Volgens telers is de beginsituatie slechter dan bij de start van 2010. Toen lag het gemiddelde in dezelfde periode rond de euro per kilo. Daarbij moet opgemerkt worden dat dit de beste prestatie was sinds 2002, aldus een marktkenner.

Supermarktprijzen

In de Nederlandse supermarkten is tot en met week 10 nog een stijging in consumentenprijs waarneembaar, maar in week 11 en 12 daalt die prijs langzaam. De gemiddelde supermarktprijs komt in week 12 uit op 1,39 euro per stuk.

De prijzen variëren behoorlijk. Zo rekent Plus 1,19 euro voor een aubergine, terwijl Jumbo 1,59 euro voor een aubergine vraagt. In week 11 kostte een aubergine bij Super de Boer nog 1,79 euro per stuk. In dezelfde week in 2010 lag het gemiddelde nog op 1,52 euro per stuk, maar toen lagen de prijzen in de weken daarvoor weer beduidend lager.

De verwachting is dat de prijs op niet al te lange termijn weer aan gaat trekken, als Spanje langzaam maar zeker uit het speelveld verdwijnt. Dan moet de kiloprijs zeker oplopen, verwachten handelaren.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester

Bekijk meer

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin