Auberginemarkt komt eindelijk los

07-06-2016 | Laatste update op 24-08 | |
Auberginemarkt komt eindelijk los
Auberginemarkt komt eindelijk los

De dagprijzen van aubergines zijn deze week flink gestegen. Handelaren en verkopers zien een toenemende vraag.

Vandaag werd voor de middelgrove aubergines (300-ers) 90 cent per kilo betaald voor de klok van The Greenery en BelOrta. Op de Belgische veiling steeg de prijs al gestaag sinds half vorige week. The Greenery bleef aanvankelijk wat achter maar maakten het verschil deze week nagenoeg goed. Bij ZON Fruits&Vegetables was de klokprijs van de 300-ers vandaag 80 cent per kilo, een dubbeltje minder dan bij de andere veilingen maar wel weer 19 cent meer dan gisteren.

Opvallend is de klokprijzen van de grove sorteringen de prijs van de 225-ers benaderen. Dit heeft te maken met een omslag in de markt. De laatste week is er duidelijk meer vraag, waardoor ook de grovere sorteringen beter verkopen. “We hebben duidelijk meer aanvragen voor levering in eigen dozen van onze klanten”, zegt verkoper Bruno Vuerinckx van BelOrta.

Meer vraag

Er zijn meerdere verklaringen voor de toegenomen vraag. Het weer speelt een rol en mogelijk het ingaan van de Ramandan. Vuerinckx ziet ook dat Frankrijk en Duitsland meer aubergines gaan vragen omdat de aanvoer uit Zuid-Europa nu nagenoeg stil gevallen is. Spanje gaat wel steeds langer door, maar moet nu toch passen als het om kwaliteit gaat. De productie in de Benelux is in deze periode redelijk stabiel. “Als je in deze tijd wekelijks geen 2 kilo per vierkante meter haalt, doe je het niet goed”, zegt aubergineteler Ted van Luyk.

Nog veel in te halen

Voor de komende weken wordt door verschillende marktpartijen gunstige prijzen verwacht. Het lijkt een sterke trend dat het begin van het aubergineseizoen bijzonder moeizaam is, met name door de concurrentie uit Zuid-Europa. De laatste jaren werd de achterstand in middenprijs in de tweede helft van het jaar grotendeels of geheel goedgemaakt. “Maar het gat is nu toch wel heel erg groot”, zegt Van Luyk. “De middenprijs tot nu toe is ruim 20 procent lager dan we over het hele jaar moeten hebben om uit de kosten te komen. Rond de langste dag zit je aan de helft van de totaalproductie. De tijd om het in te halen is dus niet zo lang meer.”

 

Klik hieronder voor meer prijzen:

sortering 225-300 (ZON)

 

sortering 300-400 (The Greenery)

 

sortering 400-500 (BelOrta)

 

Stel zelf uw grafieken samen via deze link

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur
Meer over
Sorteren van aubergines. - Foto: Ank van Lier
29-09 | Marktanalyse

Aubergineprijzen pieken opnieuw

Aubergines sorteren. - Foto: Gerard Boonekamp
15-09 | Marktanalyse

Aubergineprijs naar piek

Sorteren van aubergines. - Foto: Ank van Lier
30-08 | Marktanalyse

Aubergineprijs stijgtBeheer