Doorgaan naar artikel

‘Auberginegewas Bowie komt steeds meer in balans’

Auberginegewas Bowie komt steeds meer in balans premium

Auberginegewas Bowie komt steeds meer in balans

“Het gewas wordt nu wel snel generatiever, maar het heeft lang geduurd”, zegt aubergineteler Angela Zwinkels in Monster (Zuid-Holland). De Firma Zwinkels plantte op 30 december op het hele bedrijf het nieuwe ras Bowie (E37H-01734) op onderstam Fortamino, beide van Enza.

“De onderstam stond vorig jaar ook in de proeven en zag er veel belovend uit. Hij is generatiever en dat heb je bij dit ras wel nodig”, licht Zwinkels toe. De eerste hartvrucht is er nog vlot afgekomen. Maar door het extreem donkere weer moest de temperatuur omlaag en groeiden de daarop volgende vruchten erg langzaam uit. “Gelukkig komt er nu meer snelheid in en groeit het spontaner.”

Ondanks de vegetatievere groei is de zetting tot nu toe goed gegaan. “Er hangt nu heel wat aan. Het gewas komt steeds meer in balans.” Van de 3 stengels per plant bleef de laatste nog wel eens achter, maar ook die trekken steeds meer bij. “De enkele achterblijvers die we nog hebben, helpen we door de vruchten lichter te oogsten.”

Bowie is langwerpiger

Het gewas van Bowie is wat voller dan zijn voorganger Bartok, met groter blad. “Maar het grootste verschil is de vruchtvorm. Bowie is wat langwerpiger, zoals de meeste rassen. Bartok was korter dan de rest.”

In week 9 is de oogst begonnen. “De kwaliteit ziet er prima uit.” Tot vorige week werd 2 keer per week rond geknipt, maar nu is dat 1 2/3. “Het oogstgewicht laten we steeds afhangen van de stand van het gewas en het weer dat eraan komt. We zijn nu wat grover gaan oogsten; rond 300 gram”, zei ze halverwege vorige week. De productie kwam wat trager op gang, maar trekt de komende periode wel bij, verwacht Zwinkels. Qua gewaswerk is Bowie tot nu toe vergelijkbaar met Bartok. “We halen af en toe een blaadje uit de kop en koppen de zijscheuten op 1 bloem.”

Geen al te hoge temperaturen

Op donkere dagen staat de stookinstelling overdag op 19 graden en de luchtlijn op 20,5 graden. Tot 800 Watt aan instraling komt er 2 graden op de stook- en 4 graden op de luchttemperatuur bij. “We hebben de hele dag een minimumbuis van 40 graden erin liggen. Op een lichte dag wordt het 25 tot 26 graden in de kas.” Doortrekken van de temperatuur tot 30 graden is bij dit ras niet bij. “Bowie kan niet tegen zulke hoge temperaturen. Dan is de plant alleen nog maar bezig met zijn verdamping en laat hij de vruchtuitgroei zitten. Die kunnen dan aborteren.”

De voornacht van 15 graden duurt van 18.30 tot 2.30 uur. In de nanacht wordt rustig opgestookt naar de dagwaarde van 19 graden. De buis is begrensd op 55 graden. Het schermdoek ligt tussen 23.15 en 6.15 uur dicht, tenzij het buiten warmer is dan 10 graden. De groeibuis in de kas wordt niet gebruikt. “Hij is niet hijsbaar en hangt op ongeveer 2 meter hoogte. Als ik hem nu aanzet, gaat het gewas alleen maar rekken.”

De CO2 komt sinds begin februari uit de WKK. “We kijken vooral naar de plant. Na ruim een maand is hij groot genoeg en minder kwetsbaar.”

Gewas nog schoon

Het gewas is nog bijna helemaal vrij van plagen. “Spint begint nu wel op te komen, maar we zetten altijd meteen biologie uit bij de eersten die we zien en dat lijkt goed in evenwicht te komen.” Tegen spint is Phytoseiulus en Feltiella uitgezet. Daarnaast is er volvelds swirskii ingegaan en in week 8 ook Macrolophus: een kwart roofwants per vierkante meter. Ze zijn alleen na het uitzetten een keer bijgevoerd in de uitzetrijen. “Dat hebben vorig jaar ook gedaan en hebben het hele jaar heel weinig wittevlieg gezien.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Delen

Image
Angela Zwinkels

aubergineteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin