Doorgaan naar artikel

Aubergine

‘Teelt ging vlot aan de gang, dankzij het mooie weer in de eerste week’

Op 18 november is op de vestiging Westdorpe van Van Duyn Aubergines geplant. Evenals vorig teeltseizoen met het ras Taurus op onderstam Maxifort. De afgelopen teelt heeft tot het eind toe kwalitatief goede aubergines opgeleverd. De productie was ook goed. Teeltman Ruud Suykerbuyk: “Het is een leuk teelt-staartje geweest. De eindproductie is iets hoger uitgekomen dan het voorgaande jaar.”
De teelt is redelijk schoon geëindigd wat plagen betreft. “Al hebben we toch nog een keer tegen rupsen moeten ingrijpen. Het is een te groot risico om er te veel mee te nemen naar de nieuwe teelt.”

Mooi weer bij start
Voor de huidige teelt kwam er een mooi fijn plantje op de tuin, met weinig beschadigingen. “Hij ging ook vlot aan de gang, dankzij het mooie weer in de eerste week. De tweede week viel ook nog niet tegen. Hij groeide goed weg.”
In het begin werd 21 graden Celsius vlak gestookt. Door het zonnige weer kon het op de middag echter ook even 24 tot 25 graden Celsius worden. “Na een goeie week zagen we hier en daar een klein knopje komen. Toen kon de het dag/nacht-verschil meer uit elkaar. Begin week 49 houdt hij overdag 20,5 graden aan, en in de nacht 18 graden Celsius.

Beetje doorspoelen
Op een paar dagen na, is het scherm elke dag wel even open geweest. Vanaf 10.30 uur tot 14.30 uur mag het open boven de 7 graden Celsius buitentemperatuur en 140 Watt instraling. “Bij heel warm of heel zonnig weer mag het nog een half uurtje langer open blijven.”
De mat is volgedruppeld met een EC van 3,5mS. Deze waarde heeft hij daarna ook aangehouden voor het druppelen bij de planten. Inmiddels is dat teruggebracht naar 3,2 mS. “Na het planten heb ik ze de eerste week drie tot vier beurtjes per dag gegeven, om toch een beetje door te spoelen. Deze week (49) gaan we ook een monster trekken om te kijken hoe het in de mat is.’

Rupsen
Normaal is een rondje Vertimec een standaard gewasbescherming-maatregel bij de start van de teelt. “Maar de tripsdruk was laag hier. Daarom hebben we het niet gedaan. We hebben vangkaarten opgehangen. Daarop konden we niets vinden. Als dat toch zo was geweest, zouden we wel gespoten hebben.”
Wel zijn er toch weer wat rupsen gevonden op de jonge planten. Daarom is een behandeling met Runner uitgevoerd. “Die rupsen moeten er wel even af.”
In week 48 is hij begonnen zijn de touwtjes opgehangen, en heeft ook al een begin gemaakt met aanbinden. “Deze week (49) gaan we een beginnetje maken met schoondieven.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin