Doorgaan naar artikel

Aubergine en paprika in EU vaker boven scherpere residunorm

De herkomst van de partijen paprika en aubergine met overschrijdingen is niet bekendgemaakt. Wel worden partijen genoemd uit Marokko en Oeganda met verboden middelen. - Foto: Misset premium

De herkomst van de partijen paprika en aubergine met overschrijdingen is niet bekendgemaakt. Wel worden partijen genoemd uit Marokko en Oeganda met verboden middelen. - Foto: Misset

Ten opzichte van 2015 wordt paprika en aubergine in de EU vaker aangetroffen met te hoge resten van bestrijdingsmiddelen, vaak door strengere normen.

Dat blijkt uit een overzicht van de Europese voedselveiligheidsautorteit Efsa waarin de Europese cijfers van residu-onderzoek van lidstaten zijn samengevoegd. In dit rapport The 2021 European Union report on pesticide residues in food analyseren onderzoeker elke drie jaar dezelfde groep producten om trends te ontdekken. In 2015, 2018 en 2021 keken ze onder meer naar paprika en aubergine. Uit de uitslagen kunnen geen conclusies getrokken worden over de teelt in Nederland.

Veel vaker overschrijdingen

Wel blijkt dat het aantal overschrijdingen van de wettelijke norm bij aubergine te zijn opgelopen van 0,4% in 2015 naar 1,6% in 2018 naar 2,1% in 2021. Voor paprika steeg het percentage overschrijdingen van 0,8% in 2015 naar 2,4% naar in 2018 en 3,4% in 2021. Daarmee blijven deze producten wel onder het gemiddelde voor voeding in Europa.

In 3,9% van de monsters is (gemiddeld voor alle voeding) een overschrijding van de wettelijke norm (MRL) geconstateerd. Voor de groep producten die de onderzoekers driejaarlijks dieper analyseren, bleef het percentage overschrijdingen overigens op 2,1%.

Partijen buiten EU met te hoge MRL

De herkomst van de partijen paprika en aubergine met overschrijdingen is niet bekendgemaakt in het rapport. Wel worden partijen genoemd uit Marokko en Oeganda met verboden middelen. Ook maakt het rapport melding van scherpere eisen voor meerdere stoffen in bestrijdingsmiddelen voor aubergine en paprika. Efsa hoopt daarmee consumenten betere bescherming te bieden. Wel komen daardoor partijen die eerst binnen wettelijke normen bleven daar nu buiten.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin