Doorgaan naar artikel

Aubergine

‘Voor volgend jaar overal gewasdraden omhoog halen’

In week 42 wordt het auberginegewas schoon geknipt op de vestiging Westdorpe van Van Duyn Aubergines. Teeltman Ruud Suykerbuyk: “We hebben best een behoorlijk dakje. Het gewas is langer dan vorig jaar. Ik denk dat het er mee te maken heeft dat we het hele jaar toch met een graad hogere etmaaltemperatuur hebben gezeten.”

Hogere draad
In de achterste helft van het bedrijf zijn de draadverlagers iets ingekort, om de gewasdraden iets omhoog te halen. “Voorin hadden we dat nog niet gedaan. Daar is het behoorlijk dicht. Dus daar gaan we de draden voor de volgende teelt ook omhoog halen.”
De producties zijn de laatste tijd goed. “We hebben een leuk staartje gehad. Dat valt niet tegen.”
Er wordt alleen nog geoogst. “Al zijn we vrij lang door gegaan met indraaien. Langer dan vorig jaar, in de afdeling waar de draad nog laag hing.” Hij heeft daar ook een extra rondje gemaakt om takken over de extra draad voor het dakje heen te leggen, om te voorkomen dat ze zouden breken.

Temperatuur pakken
In de nacht zakt hij met de temperatuur nog terug naar 17 graden Celsius. “We luchten wel op 19 graden. We proberen niet te veel meer af te luchten.” Vanaf 10.00 uur gaat hij weer stijgen naar 20 en 21 graden stook- en verntilatie-temperatuur, om daarna de stooklijn op te trekken naar 22 graden. De ventilatie staat dan op 24 graden Celsius, met een lichtsomverhoging van 5 graden. “We proberen nu redelijk wat temperatuur te pakken.”

Op het grensje
De watergift op instraling maakt dat beurten steeds korter worden. “Met die warme dagen moest je wel oppassen dat je niet te weinig water gaf. Je komt dan toch snel tekort. We hebben op het grensje gezeten.”

De grofheid begint wat minder te worden. “Maar de kwaliteit blijft bijzonder mooi. We hebben totaal nog geen last van rot gehad.”
Bij de plagen zag hij weer een paar rupsen komen. “Ik denk dat we eind week 41 nog een keer ingrijpen, om ze op te ruimen en niet mee te nemen naar de teelt van volgende jaar.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin