Doorgaan naar artikel

Aubergine

Image premium

‘Na zes jaar gaan we perliet wisselen’

De prijzen aan het eind van de teelt waren slecht, maar de met de productie van de aubergines is het tot aan de teeltwisseling in week 46 goed gegaan bij Carlo Veldhuyzen in Helenaveen. “De kwaliteit is ook goed gebleven. In augustus was het donker, toen werd het iets minder, maar oktober is best licht geweest.”
Plagen bleven goed onder controle, al zat er aan het eind wel een beetje wittevlieg. Ook ziektes namen toen wat toe. “Als je minder gaat stoken, weet je dat je meer schimmels krijgt. Maar de teelt is dan toch af.”

Nieuwe perliet
Bij de teeltwisseling is er, na het uitruimen van het gewas, uitgegast met formaline. In week 48 gaat het perliet uit de substraatbakken. “Na zes jaar gaan we wisselen. We hebben vijf jaar lang gestoomd, maar op een keer is dat over. Dan zitten ze te vol met wortels. Het substraat wordt dan zo hard, dat het niet meer goed is te stomen.” Ook tijdens de teelt was bij enkele bakken al merkbaar dat er makkelijker wat verslijming optrad en dat er wat water langs de bak liep. Hij wil voorkomen dat dit bij meer substraatbakken zou gaan gebeuren.

Groeibuis
Als alles is uitgespoten, gaat er nieuw loopfolie in. “In december gaan we er dan nog een groeibuisje in maken. Als het gewas boven de drie meter komt, heeft de buisrail onderin te weinig effect. Met een groeibuis krijg je meer sturing bovenin, en is de kans op Mucor en zo kleiner.”
Dit jaar was al effect te zien van een plek waar, ter wille van het intern transport, een extra buisrail lag. “Met die extra buis zag je daar al minder problemen.”

Schimmels kwijt raken
Aan het eind gaat hij alles nog eens goed uitspuiten met Virkon. “Zodat we alle schimmels goed kwijt raken.” We besteden daar veel aandacht aan. Bijvoorbeeld in het schermdoek blijft makkelijk wat zitten.”
In de laatste teeltweken is Reciclean gebruikt, en gecontroleerd of alle leidingen weer goed doorliepen. Naderhand zijn alle stekers eraf gehaald en in het zuur gezet.

Generatief sturen
In de eerste week van januari komt de nieuwe perliet, in de week daarna wordt geplant. Hij stapt in de rassenkeus van de Scorpio over naar Jaylo. Verder heeft hij nog wat proefpaadjes staan. “Met Bartok, Gabriella, en met een andere onderstam. En een paar rijtje smet Turkse aubergines. Je moet toch altijd iets proberen.”
De overgang naar een ander ras vraagt wel wat aandacht. “Je moet Jaylo zo generatief sturen dat hij niet te grof wordt. En de EC niet te laag aanhouden, tegen de 4. En met weersovergangen opletten dat de hoeveelheid drain niet te hard gaat oplopen. Je moet er genoeg op sturen om het gewas actief te houden.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin