Doorgaan naar artikel

Aubergine

‘Extra Orius uitzetten na invlieg van trips’

De Adore bij Greenbrothers in Zevenbergen staat er goed bij. Bedrijfsleider Henk van Gurp: “We zien voldoende scheutgroei. Wel hebben we de laatste paar weken een enkel bloemetje verspeeld. Adore is toch iets gevoeliger voor het wisselvallige weer dan Jaylo. Ook is de uitgroeisnelheid van Adore wat trager.”
Een eerder periode met weersomslagen was lastiger dan het huidige wisselvallige weer, omdat toen de afwisseling tussen plotseling felle zon en dan donker bewolkte omstandigheden veel groter was. “Je loopt dan altijd achter de feiten aan.” Het schermdoek gebruikt hij niet om felle instraling buiten te houden. “Een paar maanden geleden hebben we wat met schermen geprobeerd. Maar dat was te lastig was om er goed mee te sturen. Het gaf bij ons ook niet het gewenste resultaat.”

Vlot oogsten
De zetting verloopt goed. “Afgelopen week viel dat nog wel een beetje tegen, maar je ziet nu overal weer bloemetjes. De plantbelasting is weer wat aan het toenemen. Je ziet geen abortie meer van bloemen.”
De vruchtkwaliteit is perfect. “Wel wordt Adore iets sneller rood, dus moet je iets sneller oogsten. We oogsten alles vanaf 200 gram weg.” Elke week wordt vijf keer een kwart van de kas geoogst.
De nanacht en ochtendtemperatuur staan ingesteld op 18 graden Celsius. Daarna wordt langzaam opgebouwd naar 19,5 graden, wat rond 10.00 uur wordt bereikt. Om 11.00 uur gaat de temperatuur naar 20,5 graden Celsius, om 17.00 uur naar 21,5 graden.
’s Ochtends staat de luchtlijn 0,2 graad boven de stookinstellingen. Vanaf 12.00 uur kan de kastemperatuur verder doorlopen. “Met zonnig weer mag het 27 graden worden.”

Trips
De meeste plagen, zoals wittevlieg en spint, worden door de biologische bestrijders goed onder controle gehouden. “Maar trips is wel behoorlijk aan het opkomen. De Orius heeft die steeds goed onder controle weten te houden, maar een paar weken geleden hebben we wat invlieg van trips gehad. Omdat de Orius grotendeels verdwenen is, gaan we er nu 2 Oriussen per vierkante meter bij zetten.”
Verder ziet hij een enkele wants komen, maar dit veroorzaakt nu nog geen problemen.
De overmatige wortelgroei heeft tijdelijke een toename laten zien, maar is nu weer stabiel. “Ik zie er nog weinig productieverlies van, of nadelen voor het gewas. We hopen dat dit zo blijft.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin