Doorgaan naar artikel

Aubergine

‘Meer stoken positief tegen Mucor’

Na een periode waarin het gewas bij Greenbrothers in Zevenbergen tijdelijk wat meer stil stond en minder spontaan groeide, ziet bedrijfsleider Henk van Gurp dat veranderen. “Het komt wat beter staan, met weer frisse groei en veel bloemen. Er zit weer een frisse kleur op het gewas en de scheuten groeien goed mee. De zetting is redelijk.”

Iets te fijn
Met het donkere vochtige weer hadden de planten wat meer last van Mucor gekregen, maar dat wordt nu minder. “Je moet nu meer stoken. Dat is positief tegen Mucor.”
In deze periode van het jaar is het al wel merkbaar dat de uitgroei trager gaat, en de plantbelasting toeneemt.
De Jaylo geeft kwalitatief goede vruchten met voldoende grofheid. “Adore moeten we voor het mooi iets te fijn oogsten. De vruchten worden net te makkelijk rood als je ze grover laat worden. Ze worden net te snel rijp.”

Overmatige wortelgroei stabiel
Met ziekten en plagen is het vrij rustig. Er zit een wit vliegje en een beetje spint, maar deze blijven onder controle. Wantsen ziet hij niet meer, maar ook eerder in de teelt zijn deze niet tot een echt groot probleem uitgegroeid.
De aantasting van overmatige wortelgroei is stabiel. “De schade lijkt mee te vallen, al is dat moeilijk te bepalen. Maar we zien geen extreme groei. En qua aantallen lijkt er niets meer bij te komen. In een hele hete periode lijkt het altijd even toe te nemen, maar die omstandigheden zijn deze zomer niet aan de orde geweest.”

Extra blad uit kop
Tijdens het indraaien haalt hij ook wat extra blad uit de kop. In twee afdelingen is het gewas bij de gewasdraad, zodat hij daar kort indraait.
In de ochtend stookt hij 19,5 graden Celsius, om op de middag naar de 20,5 graden te gaan. Rond 15.00 uur komt hier nog een graad bij. De voornacht staat op 16 graden Celsius.
De luchtlijn staat 0,2 tot 0,3 graden boven de stooklijn, en loopt op naar 28 graden Celsius rond 16.00 uur. Een half uur voor zononder wordt afgelucht op 17 graden. Twee uur later wordt deze temperatuur langzaam opgetrokken naar 19,5 graden Celsius.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin