Doorgaan naar artikel

Aubergine

‘We zijn tot nu toe eens in de vier dagen blijven oogsten’

Het gewas op de vestiging Westdorpe van Van Duyn Aubergines heeft zich goed hersteld van de donkere periode in juli, en staat er bovenin nog fris en spontaan bij. Teeltman Ruud Suykerbuyk: “De productie heeft de laatste weken van juli een dipje gehad in de productie. De zetting stond een beetje onder druk, met wat zwakkere bloemen.”
Momenteel loopt de productie naar tevredenheid, met een goede kwaliteit en grofheid. “Daarom zijn we tot nu toe nog steeds eens in de vier dagen blijven oogsten. Maar we gaan nu toch naar 1 op de 5 dagen.”

Stabiele instellingen
In de ochtend wordt 19,5 graden Celsius gestookt. Half middag gaat de temperatuur naar 21 graden, met 4 graden lichtverhoging. De voornacht staat ingesteld op 16 graden Celsius. Rond middernacht begint de opbouw weer richting 19,5 graden.
Met luchten houdt hij in de ochtend 20,5 graden Celsius aan, met een halve graad lichtverlaging. Naar het eind van de dag wordt de ventilatielijn opgebouwd naar 24 graden, met 5 graden lichtverhoging. “Dan proberen we lekker temperatuur te pakken.” In de avond wordt kort afgelucht op 16,5 graden.
De laatste tijd is weinig veranderd aan de temperatuurinstellingen, omdat het gewas zich hier goed bij blijft ontwikkelen.

Groeibuis
“Sinds week 33 gebruiken we ook het groeibuisje een beetje. Die hangt bij ons op een vast hoogte, dus eerder konden we hem niet gebruiken. Hij hangt nu net onder de vruchten. We zijn rustig aan begonnen om de inzet van de groeibuis op te bouwen, om een beetje snelheid en klimaat te maken.”

Generatiever sturen
De watergift start om 9.00 uur. Op een donkere dag wordt rond 16.30 uur gestopt, met mooi weer gaat het door tot 17.30 uur. “We proberen niet meer te nat te telen, en een beetje generatief te sturen aan het eind van de teelt.”
De EC-gift staat nog steeds op 2,5, met 0,2 EC lichtverlaging. “Bij het laatste monster zagen we dat de EC in de mat flink gestegen was. Die ging richting de 4.”

Geen schimmelziektes
Het hele jaar heeft het gewas geen last gehad van schimmels, ook niet in de lange regenachtige periode. Wantsen bleven een beetje doorgaan in de zomer, maar die plaag is nu achter de rug. Tegen rupsen moest hij een keer ingrijpen, maar verder veroorzaakten andere plagen geen probleem.
Wel blijft hij het goed in de gaten houden. “Spint komt wat opzetten, en wittevlieg ligt ook op de loer.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin