Doorgaan naar artikel

Asscher gaat kijken naar oplossing voor seizoensarbeid

Image

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt binnen twee weken met een mogelijke oplossing voor de problematiek die is ontstaan met seizoensarbeid.

Door de nieuwe wet Werk en Zekerheid worden bedrijven die jaarlijks gebruik maken van dezelfde groep seizoenmedewerkers gedwongen een transitievergoeding of ontslagvergoeding te betalen. De nieuwe wet wordt 1 juli van kracht en werkt met terugwerkende kracht. Dit betekent dat werkgevers werknemers die via tijdelijke contracten werken transitievergoeding moeten betalen. Dit kan met name bij tuinbouwbedrijven oplopen tot € 60.000 per bedrijf. Dit kan volgens LTO ertoe leiden dat de tijdelijke krachten niet meer in dienst worden genomen. Kamerleden vinden dit een onbedoeld effect.

Veel partijen in de Tweede Kamer vrezen dat seizoenswerkers de dupe worden. Door de nieuwe regeling moeten werkgevers personeel met een tijdelijk dienstverband veel eerder een ontslagvergoeding gaan betalen dan nu. Kamerleden voorzien dat bedrijven deze tijdelijke krachten op straat zullen zetten om dat te voorkomen.

Minister Asscher erkent dat er sprake kan zijn van een onbedoeld effect. Hij is bereid om in gesprek te gaan met werkgeversorganisaties en wil binnen twee weken met een voorstel komen om de knelpunten op te lossen.  Asscher sluit niet uit dat hiervoor de wet gewijzigd moet worden. “Dat is geen sinecure, zeker omdat de inkt van de wet nog niet eens droog is”, aldus Asscher.

Tegelijkertijd vindt Asscher dat werkgeversorganisaties hun leden ook goed moeten informeren. Hij heeft de indruk dat sommige bedrijven ten onrechte angstig zijn gemaakt, terwijl er  binnen de wet wel mogelijkheden zijn om tot een geschikte oplossing te komen. Asscher vindt ook dat bedrijven die jaarlijks gebruik maken van dezelfde tijdelijke arbeidskrachten moeten overwegen om deze mensen in vaste dienst te nemen voor dit seizoenswerk.

Bekijk meer

Delen

Image
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin