Doorgaan naar artikel

Aspergeteelster veroordeeld tot drie jaar cel

De Somerense aspergeteelster José Janssen heeft vrijdag drie jaar gevangenisstraf gekregen omdat ze werknemers op haar bedrijf heeft uitgebuit. Het gerechtshof in Den Bosch acht haar schuldig aan mensenhandel.

Ze heeft volgens de rechters van het hof werknemers zeven dagen per week 10 tot 14 uur per dag laten werken voor een salaris onder het minimumloon. De vrouw moet ook schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 9.000 euro.

Het hof vindt het zó ernstig wat de vrouw heeft gedaan, dat het een hogere straf heeft opgelegd dan de 2,5 jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, die de rechtbank haar eerder gaf. Behalve dat ze te weinig geld betaalde, keerde ze dat geld in veel gevallen ook nog eens niet uit.

De huisvesting van de Poolse, Roemeense en Portugese arbeiders was te klein, niet brandveilig en het sanitair was vies. ’s Avonds was er geen warm water en mochten de werknemers na 10 uur ’s avonds niet meer naar buiten. De arbeiders konden zich niet aan de situatie onttrekken, omdat zij hun loon pas aan het eind van het aspergeseizoen kregen. Ze waren volledig afhankelijk van Janssen voor loon en huisvesting.

Op haar terrein waren in 2009 65 arbeiders. De teelster heeft misbruik gemaakt van de kwetsbare positie van de arbeiders en haar eigen gewin boven hun welzijn gesteld. Volgens het hof ziet Janssen nog steeds niet in wat ze heeft misdaan.

Het bedrijf van Janssen is failliet gegaan en volgens het hof wijst niets erop dat zij in de toekomst nog de land- of tuinbouw in zal gaan. Daarom heeft het hof geen voorwaardelijk deel van de straf opgelegd, die als stok achter de deur zou fungeren.

De Arbeidsinspectie heeft de vrouw ook nog een boete opgelegd van ruim 1 miljoen euro omdat ze tussen 2006 en 2011 diverse arbeidswetten heeft overtreden, namelijk de Arbeidstijdenwet, de Arbeidsomstandighedenwet, de Wet arbeid vreemdelingen en de Wet minimumloon. Niet alle boetes zijn al onherroepelijk, omdat er nog procedures lopen.

Bron: ANP

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin