Aspergesector zoekt nog minstens 500 stekers

30-03-2020 | Laatste update op 12-10 | |
Asperges oogsten. - Foto: Bert Jansen
Asperges oogsten. - Foto: Bert Jansen

Het gemelde gebrek aan oogstpersoneel in de aspergesector bedraagt 500 aspergestekers.

Bij de platformen helponsoogsten.nl en werkenindelandentuinbouw.nl hebben zich tot en met vandaag 30 maart circa 20 aspergebedrijven gemeld die een tekort aan oogstpersoneel hebben. In totaal gaat het om een gemeld tekort van 500 stekers, laat Yvonne van de Ven van LTO Arbeidskracht desgevraagd weten. Het werkelijke tekort aan stekers ligt hoger, want niet alle tekorten worden bij de genoemde twee platforms gemeld. Bovendien zijn er telers die minder hebben opgeploegd vanwege gebrek aan personeel.

Geen normale arbeidsbezetting

Drie grote bedrijven zijn met een gebrek van 350 stekers goed voor 70% van het tekort. Maar er zijn ook bedrijven die normaal met 15 mensen oogsten en dat nu met 5 personen moeten doen, zo bleek uit een item bij het NOS Journaal. Weliswaar zijn dat veel kleinere aantallen, maar dan gaat het nog om een bezetting van slechts een derde van de normale arbeidsbezetting.

Totaalaantal gemelde vacatures

In totaal zijn er op beide platforms op dit moment 2.500 vacatures aangemeld door 150 bedrijven. Het personeel dat zich aanbiedt om vacatures in te vullen, komt uit sectoren als het onderwijs en de horeca. Ook grondpersoneel van de KLM dat normaal op Schiphol werkzaam is, meldt zich aan.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer