‘Aspergeoogst zal later op gang komen’

16-11 | |
Het loof is bij Teboza geklepeld en op de vroegste percelen waar in het voorjaar minitunnels overheen komen, worden de winterbedden al gemaakt - Foto: Stan Verstegen.
Het loof is bij Teboza geklepeld en op de vroegste percelen waar in het voorjaar minitunnels overheen komen, worden de winterbedden al gemaakt - Foto: Stan Verstegen.

Het aspergegewas op de velden van Teboza in Helden (Limburg) staat er goed bij, geeft Bert Peeters op 7 november aan.

“Het gewas is zo goed als afgestorven, hoewel er in de vroege asperges nog wat groei zit, als gevolg van het warme weer van de afgelopen tijd. Dat is op zich niet nadelig, alleen kun je er niks mee”, vertelt Peeters.

Voorbereidingen aspergeseizoen 2023

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor het nieuwe aspergeseizoen in volle gang. Het loof is geklepeld en de winterbedden worden gemaakt op de vroegste percelen, waar in het voorjaar minitunnels overheen komen. “Dat doen we met de Spargo aan de fronthef, die de restanten van de stengels op 10 centimeter boven de plant afsnijdt”, legt Peeters uit. “Achter de trekker hangt een schijvenploeg, die 35 centimeter zand opbrengt en het winterbed maakt.”

Voor 1 januari folie op vroege percelen asperge

Eind week 45 werden ook al de eerste aspergebedden gemaakt en de eerste folie gelegd op de vroege percelen. “Ons streven is dat vóór 1 januari op alle vroege percelen de folie al ligt. Zodat we in januari alleen nog de beugels voor de minitunnels hoeven te plaatsen en onze planning niet in de knel komt wanneer het begin volgend jaar onverhoopt regent.”

Bij de middenvroege en late percelen wordt de komende weken alleen het winterbed gemaakt. “Het maken van de aspergebedden en het leggen van de folie volgt begin volgend jaar. Dat is niet zoveel werk.”

Hoe snel zijn de asperges oogstrijp als je minder temperatuur inbrengt? Daar willen we zicht op krijgen

Komend teeltseizoen anders dan anders

Komend teeltseizoen zal ‘anders dan anders’ worden, geeft Peeters aan. “We gaan de kas en minitunnels waarschijnlijk niet of pas later verwarmen, als gevolg van de energiecrisis. Ook gaan we het effect onderzoeken van het meer gematigd verwarmen van de bedden. Hoe snel zijn de asperges oogstrijp als je minder temperatuur inbrengt? Daar willen we zicht op krijgen.”

Het niet verwarmen van de kas, is niet zo’n ramp, geeft hij aan. “Dat was sowieso niet de bedoeling, aangezien dit pas het eerste seizoen is dat we kunnen oogsten van dit gewas. Dan is het aantal kilo’s altijd beperkt.”

Nog geen ervaring met kouder telen

In januari leggen ze bij Teboza ook een laag extra folie op de bedden, om het gewas in de kas beter warm te houden. “We hopen dan begin of half maart de eerste asperges uit de kas te kunnen oogsten. Maar het precieze oogsttijdstip is moeilijk te bepalen; we hebben namelijk nog geen ervaring met kouder telen in de kas en onder tunnels. Feit is dat een deel van de oogst sowieso later op gang zal komen. En het is afwachten wat dit betekent voor het aanbod. Veel telers gaan immers koud. Wat dat betreft gaan we een opnieuw een bijzonder seizoen tegemoet.”

Auteur: Ank van Lier

Peeters
Bert Peeters Bert Peeters vormt met Peter Geraets het teeltteam van Teboza. Teboza teelt en vermarkt asperges en kweekt aspergeplanten op
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer