Aspergebedrijf 32 uur stilgelegd om volle werkweken

17-06-2020 | Laatste update op 03-08 | |
Bedrijf van aspergeteler ligt stil na ingrijpen Inspectie SZW vanwege rusttijdenregels. - Foto: Stan Verstegen
Bedrijf van aspergeteler ligt stil na ingrijpen Inspectie SZW vanwege rusttijdenregels. - Foto: Stan Verstegen

Een aspergebedrijf in Noord-Brabant is voor 32 uur stilgelegd wegens het overtreden van de regels voor rusttijden.

De 44 werknemers, Polen en Roemenen, werkten zes weken lang iedere dag. Zij maakten werkdagen van 8 tot 14 uur per 24 uur. Zij hebben recht op minimaal 72 uur rust per twee weken opgesplitst in onafgebroken periode van minimaal 32 uur. Die termijn van 32 uur is nu ook gebruikt voor de stillegging.

Regels rusttijden

Stillegging is normaal een zware sanctie bij recidive van de Arbowet of bij gevaarlijke machines. Bij recidive kan de sanctie minstens een maand duren. Nu de sanctie is opgelegd op basis van de Arbeidstijdenwet, gaat het niet per se om de hoogst mogelijke sanctie, stelt een woordvoerder. “De maatregel is bedoeld om het personeel rust te geven.”

Of de teler met ander personeel of familieleden mag dooroogsten is niet duidelijk. Daar kon de woordvoerder niet op reageren. De huidige aspergeprijzen maken de maatregel kostbaar. Ook kon de woordvoerder niet zeggen of het hier om een primeur gaat dat Inspectie SZW een bedrijf stillegt op basis van de rusttijdenregels.

Strafrechtelijke procedure

Of de teler een strafrechtelijke procedure te wachten staat is ook onduidelijk. Inspectie SZW doet nog onderzoek naar uitvoering van de minimumloonregels en arbeidstijdenregeling. Op het gebied van de arbeidsomstandigheden en Covid-19-regels heeft Inspectie SZW wat tekortkomingen gezien, maar de teler krijgt ruimte om deze te verbeteren.

Bij de eigen huisvesting van de teler zijn geen overtredingen geconstateerd. Inspectie SZW deed de bedrijfscontrole met de gemeente. De woordvoerder kon ook niet zeggen of de gemeente na toezicht op Covid-19-regels de inspectie heeft ingeroepen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer