Doorgaan naar artikel

‘Asperge staat dunner dan we gewend zijn’

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

Antonio van Beek in Terheijden was vorige week diverse aspergepercelen aan het beregenen. Of beter gezegd: wéér aan het beregenen.

“Vanaf begin september zijn we er weer mee begonnen. Daarmee waren we eigenlijk al aan de late kant. Want het is al met al toch nog zo droog dat de aansluiting tussen de bovengrond en de vochtige ondergrond verloren dreigde te gaan.”

Eigen beregeningsinstallaties

Hij vervolgt: “Je kunt blijven wachten op neerslag die volgens de weersverwachting zou moeten vallen, maar dan kun je beter besluiten om gewoon aan de slag te gaan. We hebben de beschikking over beregeningsinstallaties, met voldoende capaciteit om alles te doen wat nodig is. Over het hele seizoen hebben we in totaal zo’n twee weken moeten beregenen, dat stelt niets voor.”

Tekort aan zon

Dat Van Beek niet heel erg enthousiast is over de hergroei van zijn gewassen, heeft dan ook niets te maken met vocht, maar wel met een tekort aan zon. “Ze staan dunner dan we gewend zijn.” De tweede week van september (week 36) is de laatste schimmelbestrijding uitgevoerd. ”De nachten worden korter en natter, daar kun je op een gegeven moment niet meer tegenaan spuiten. We zitten inmiddels ook zo’n 100 dagen na het einde van de oogst.”

Voorbereidingen 2021

Verder kijkt van Beek naar het volgende seizoen. “Wat willen we dan? We denken aan nieuwe aanplant; niet voor uitbreiding, dat zou puur voor vervanging zijn. Het veldwerk pakken we eind november en begin december weer op met het maaien en inwerken van het loof. Dan zijn we ook weer folie met zand aan het vullen, dat zal alles bij elkaar uitkomen op zo’n 100 kilometer. Voor een deel is dat tunnelfolie en voor een deel zwartwit folie.” Het bedrijf heeft verder nog een kasteelt asperges. “Die krijgt nu alleen nog water, dat gewas kan stilaan afsterven, zodat het november ondergewerkt kan worden.”

Bouw bedrijfshal

Daarnaast ligt er een vergunningaanvraag bij de gemeente Drimmelen voor de bouw van een bedrijfshal. Die komt naast de bestaande hal. Ook ligt er een aanvraag voor uitbreiding van de huidige verblijfsfaciliteit voor het personeel. “Nu kunnen we 55 mensen onderdak bieden, als alles klaar is, zouden dat er 120 moeten zijn.”

Auteur: Joost Stallen

Beheer
WP Admin