Doorgaan naar artikel

Asperge-oogstmachine Chris in volle actie

Op de valreep van het aspergeseizoen hield Christiaens Agro uit Neer een demonstratie met haar nieuwe niet-selectieve asperge oogstmachine Chris. Chris is de grote broer van Chrisje, geschikt gemaakt om ook onder zwaardere bodemomstandigheden capaciteit te draaien.

Chris staat op rupsbanden en heeft een Hatz dieselmotor van 55 KW. De maximale snelheid is 60 meter per minuut en de capaciteit onder normale omstandigheden zo’n 3 hectare op een werkdag van 8 uur. Chrisje haalt 1 hectare. Verder heeft de machine verlichting en valt de huif op over het gedeelte waar de grond en asperges over de band lopen, na rooien van de complete rug. Onder die huif is plaats voor 4 medewerkers die de asperges van de band rapen en desgewenst voorsorteren. Dat voorsorteren is bij Chrisje lastiger.

Machine verkocht

Chris werd gebouwd voor Spargelhof Hugo Simianer & Söhne in het Zuid-Duitse Hambrücken, vlakbij Karlsruhe, en liep dit seizoen op proef. De machine is inmiddels door het bedrijf gekocht.

Een artikel over Chris en de aanpak van de aspergeoogst met de machine op het bedrijf van Simianer staat in editie 16 van Groenten&Fruit. In het filmpje is Chris in actie op de demonstratie in Duitsland. Daarbij moet worden aangetekend dat het perceel kort daarvoor nog geoogst was. Daardoor is de oogst aan asperge in het filmpje mager.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin