Doorgaan naar artikel

‘Asperge komt los, maar gelukkig geleidelijk’

“Nee, bij ons zijn geen minitunnels weggewaaid”, reageert Bert Peeters van Teboza desgevraagd. “We hebben alle folie tijdig naast de tunnels gelegd.”

Toen de storm voorbij was, is de folie er weer overheen getrokken. “Dat alles is een klus, maar als je dat niet doet, heb je nog veel meer werk. Zeker als die folie in elkaar gaat draaien. Bovendien kun je bij het terugleggen de zwartwitfolie meteen ook weer netjes leggen, dus dan heb je in één werkgang alles weer op orde.”

Verwarmde teelten

In de kas is ervoor gezorgd dat de oogst vanaf half februari pas echt goed op gang gekomen is. “De oogst in de kas loopt goed, we zitten nu ruim over de helft van de hoeveelheid kilo’s die we daar willen steken”, zegt Peeters op 18 maart. “We oogsten daar zeker nog wel door tot na Pasen.”

Inmiddels is de oogst onder de verwarmde minitunnels ook gestart. “Op 8 maart zijn we daarmee begonnen en tegen Pasen zitten we daar vol in de oogst. Dat is dus mooi op tijd.” Van de eerst geoogste asperges is de kwaliteit meteen goed. “Het is een verwarmde teelt, dat scheelt zeker veel als het gaat om roest. Het komt eigenlijk niet voor.”

Onverwarmde teelten

In de onverwarmde minitunnels beginnen de voorlopers half maart hun kopjes op te steken. “Het ziet er naar uit dat we voor Pasen op een aantal vroege percelen al wel wat zullen steken. Tot nu toe was het vrij koud en we krijgen nog een paar nachten vorst, maar voor volgende week worden temperaturen van 13 graden voorspeld en er komt zon. Dan komt het wel los, maar gelukkig lijkt het allemaal geleidelijk te gaan. Het is ook het beste als vraag en aanbod mooi met elkaar oplopen.”

Goede plantkwaliteit

Het rooien van de aspergeplanten startte eind februari. “We zijn zo’n drie weken bezig en het rooien verloopt voorspoedig. Ik denk dat we volgende week een heel eind zijn. Af en toe valt er een fikse bui, maar over het algemeen zijn de rooiomstandigheden goed. Voor de grond is het ook helemaal niet erg, die kan wel wat regen gebruiken.”

De kwaliteit van de planten omschrijft Peeters als goed. “Die hebben natuurlijk een vrij droog groeiseizoen gehad, maar wij hebben veel beregend. Ik ben tevreden de zwaarte van de planten.”

‘Cursus oogstrobot’

De levering van de Sparter oogstrobot van Cerescon staat voor 24 maart op de rol. “De mensen die hem gaan gebruiken hebben inmiddels cursussen gevolgd, zodat we er direct na de levering ook meteen mee aan de slag kunnen gaan. Ik ben toch wel benieuwd hoe dat zal gaan verlopen.”

Auteur Stan Verstegen

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bert Peeters

Bert Peeters vormt met Peter Geraets het teeltteam van Teboza. Teboza teelt en vermarkt asperges en kweekt aspergeplanten op

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin