Doorgaan naar artikel

Asperge

‘We schrokken ons rot, gelukkig was het culmorum’

“De productie is gewoon heel slecht”, reageert Brabantse Walteler Cees van Tiggelen in Halsteren zonder omhaal. “Ik denk dat we dit jaar 20 tot 30 procent achterlopen. In Oost-Brabant en Limburg hebben ze ook wel regen gehad, maar met tussendoor beter weer. Daar staat tegenover dat onze (biologische) dubbel A’s tot nu toe niet onder de zeseneenhalve euro per kilo zijn geweest. En we hebben minder oogstarbeid gehad. Uit de eindafrekening moet blijken hoe het uiteindelijk gaat uitpakken.”

Besmetting door Fusarium
De jonge percelen, in een aanplant van 2010 met Cumulus, Vitalim, Xenolim en Bejo 2827, staan er na zo’n vier weken steken in het tweede oogstjaar relatief mooi bij. Van Tiggelen zegt dat niet voor niets, want het dreigde aanvankelijk heel anders uit te pakken. Een deel van het perceel leek vorige jaar besmet te zijn met Fusarium oxysporum (herinplantziekte). “We schrokken ons wezenloos. Aan het eind van de zomer ontdekte PPO-onderzoeker Bert Evenhuis dat het het Fusarium culmorum was. Ik zit regelmatig op de computer, daaruit werd ook al snel duidelijk dat het ziektebeeld wat wij vonden niet voldeed aan dat van oxysporum. Maar goed ook, want van culmorum is bekend dat het gewas daarvan kan herstellen. Dat is ook gebeurd, zoals nu te zien is. De verschijnselen zijn volledig weg, het gewas doet het nu zoals je dat mag verwachten.” Het lijkt erop dat de schimmel –die vooral bekend is in Zuid-Europa- eenvoudigweg het gewas is ingewaaid.

Afbreekbare folie
Voor een vlotte hergroei is temperatuur nodig. “Omdat het biologische teelten zijn, worden de ruggen na de afgedekt met zwarte biologisch afbreekbare folie. De ervaring leert dat een rug met die afdekking minder snel afkoelt, dat is dit jaar –naast de onkruiddrukking door de folie- zeker een voordeel gebleken. De aspergestengels groeien gewoon door de folie heen, in de loop van september zie je de folie verteren.”

Warmer weer
Vorig jaar is nog een planting de grond in gegaan met het ras Herkolim, en een aantal groene rassen. Daar staat een aardig gewas op, al is er –in de hand gewerkt door het natte weer- wel wat Phytophthora in gevallen. “Volgens mij hebben ze er op meer plekken last van. Het mocht ook nog wel warmer worden, voor die jonge planten, en trouwens ook voor de overige teelten. Afgelopen nacht (13/14 juni) was het hier 5 graden.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin