Doorgaan naar artikel

Asperge

Image premium

‘Gas is een behoorlijke kostenpost’

Volgens plan startte Frank Swinkels in Ysselsteyn op 13 en 14 februari met het verwarmen van zijn asperge in de kas en in de tunnel. Op 5 maart leverde hij zijn eerste asperges van het nieuwe seizoen en hij is tevreden over het verloop tot aan 15 maart. “De prijsvorming is goed met zo’n 12 euro per kilo voor de beste kwaliteit. We hebben wel last van wat losse koppen, maar dat is niet apart voor de tijd van het jaar en voor de teelt in de kas. Het prijsverschil is wel aanzienlijk, want die vallen dan in de klasse II-I grof en daarvoor wordt 5 tot 6 euro per kilo betaald.” Toch zijn het prijzen die Swinkels als ‘hoog voor de tijd van het jaar’ omschrijft. “Ik weet niet hoe dat komt, maar het is natuurlijk wel fijn zo.” Swinkels is benieuwd hoe de prijs zich gaat ontwikkelen als de asperges vanuit de blaas- en minitunnels op de markt komen. “En die teelten hebben een heel andere kostprijs.”
De teelt in zijn eigen normale tunnel verloopt wat minder naar wens, maar het gaat ook om een oudere aanplant en de tunnel is niet overal hermetisch gesloten. “Daarom blijft de groei wat achter, want er zijn meer verliezen aan warmte.”

Crisis in het Midden-Oosten
De uit de pan rijende prijzen voor propaangas baart Swinkels wel zorgen. “Het is ongelooflijk hoe hoog die prijzen momenteel zijn. Propaangas is 40 tot 50 procent duurder dan wat we gewend zijn. Het zal te maken hebben met de crisis in het Midden-Oosten. Op het moment met de huidige aspergeprijzen maken we dat wel goed, maar het is wel even afwachten hoe we aan het einde van het seizoen qua financieel resultaat uitkomen. Gas is voor de verwarmde teelt toch een behoorlijke kostenpost; naast de arbeidskosten natuurlijk.”

Extra instructies
Swinkels heeft een aantal nieuwe personeelsleden die ondertussen het asperge steken machtig zijn. “Dat vraagt altijd weer extra instructies en extra controle totdat iedereen weet wat hem of haar te doen staat. Inmiddels zijn we weer zover en verloopt het naar wens. Ondanks de komende oogstpiek geeft dat ons dan weer wat meer rust.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen 

Bekijk meer

Delen

Image
Frank Swinkels

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin