Doorgaan naar artikel

Asperge

‘Cumulus komt heel weelderig voor de dag’

“De laatste weken begint het afsterven van het loof aardig door te zetten”, ziet Frank Swinkels in Ysselsteyn in zijn 2-jarige gewas. “De productie aan reserves houdt op.” Hij stopte 11 mei met de oogst van dit 2-jarige perceel met Backlim en Cumulus. Na het verwijderen van de folie werd 500 kilo MAS, 100 kilo patentkali en 200 kilo kieseriet gestrooid. Op 28 juni, 15 juli, 10 augustus en 3 september behandelde hijzelf het gewas tegen schimmels. “Ik heb er voor gekozen om de bespuitingen voortaan zelf uit te voeren en daarvoor heb ik een aangepaste spuit gebouwd. Een loonwerker heeft nou eenmaal het probleem dat hij niet overal tegelijk kan zijn en zijn route rijdt. Dat kan gewoon niet anders, maar dat betekent wel dat er niet altijd op het ideale moment een behandeling kan worden uitgevoerd. Nu ik dat zelf kan, is dat wel mogelijk. Zeker bij de onkruidbestrijding luistert het gewoon heel erg nauw. Qua kosten ben ik misschien een beetje goedkoper uit, maar dat zal niet veel schelen. Bovendien kost het natuurlijk extra tijd.”

Cumulus meer loof
Qua loofontwikkeling constateert Swinkels een duidelijk verschil tussen Backlim en Cumulus. “Cumulus komt veel weelderiger voor de dag. Backlim vormt minder loof, dat is eigen aan het ras, maar zo heel veel zegt dat niet over de productie. Het verschil zal in de komende jaren wel blijken. Ik vind Cumulus wel een heel mooie asperge.” De loofbewerking denkt hij tegen eind november uit te gaan voeren. Dat wordt dan klepelen en frezen.

Kasasperge ver afgestorven
Zijn kasasperge is logischer wijze al behoorlijk ver afgestorven, maar ook daar zal het nog wel een maand duren voordat het loof verwijderd gaat worden. “In de kas vraagt dat veel handwerk. We hebben nu wel een maaimachinetje om het loof los te snijden. Vorig jaar deden we dat nog met een handzaag. Het afvoeren blijft echter handwerk en het moet wel afgevoerd, want in de brede beddenteelt in de kas heb je gewoon te weinig grond voor een goede vertering van het loof.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Frank Swinkels

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin