Doorgaan naar artikel

Asperge

‘Rustig aan tijdens het eerste oogstseizoen’

“De vroege percelen zijn al wel wat aan het afsterven, maar de latere percelen staan nog mooi groen”, aldus Roel Geraeds in Panningen op woensdag 21 september. “Het afstervingsproces begint nu eigenlijk pas goed op gang te komen. Je ziet ook steeds meer Stemphylium en Botrytis.”
De loonwerker hield de gewassen bij met bespuitingen tegen aspergekever en schimmels. “Van de aspergekever hebben we dit jaar niet zoveel last gehad. Schimmels zijn met de gebruikelijke middelen bestreden en waren goed in de hand te houden. Wat er precies is gespoten, weet ik niet. Ik laat dat aan onze loonwerker over en heb in hem het volste vertrouwen. Zelf loop ik wel regelmatig door de gewassen. Ik blijf de gewasontwikkeling dus wel volgen.” Tegen de tijd dat het loof volledig is afgestorven, gaat Geraeds het loof klepelen en doorfrezen, waarna de winterrug wordt opgeploegd.

Nieuw perceel met meerdere rassen
Het perceel dat dit voorjaar werd aangelegd groeide in de loop van het seizoen prima en vertoont eveneens nog een goede gewasstand. De rassen zijn Backlim, Vitalim, Cumulus en Avalim. “Het grootste gedeelte is de oude vertrouwde Backlim omdat het nog steeds een prima ras is waar je alle kanten mee op kunt. Je kunt het ras vervroegen, maar het voldoet ook uitstekend later in het seizoen. De andere drie rassen hebben we naast elkaar gelegd om er zelf ervaring mee op te doen. Avalim is dan het vergelijkingsras als het gaat om vroegheid en kwaliteit. Gijnlim vond ik voor dat perceel niet geschikt; ik verwacht dat die daar teveel dunne asperge gaat geven.” Het komende seizoen komt er op het betreffende stuk zwart/wit folie te liggen met de witte kant boven. ”In het eerste oogstseizoen zet ik nog geen minitunnels. Ik vind het beter om het eerste seizoen rustig aan te doen.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin