Doorgaan naar artikel

Asperge

‘Opgeblazen en overeind gebleven’

“In de kas komen de eerste koppen net boven”, meldt Roel Geraeds in Panningen. “Dat is vroeger dan verwacht. De temperaturen waren er nog niet na, maar de zon heeft de afgelopen weken wel behoorlijk geschenen. Nee, ze zijn niet gestookt, ik wacht gewoon af totdat ze van nature boven komen.” Geraeds verwachtte op 17 maart dat hij tien dagen later volop aan het oogsten zou zijn. Over de mate van roest kon hij gezien het geringe aantal stengels nog weinig zeggen. “Maar in de kas is dat eigenlijk nooit een probleem.”

Blaastunnels staan
Zijn blaastunnels blies Geraeds op 2 maart op. “Dat ging goed en ze zijn opgeblazen en daarna overeind gebleven. Dat weet je met blaastunnels maar nooit, maar tot op heden zijn er geen problemen.” Einde week 12 verwacht hij daar de eerste asperges te kunnen oogsten. De ruggen voor de minitunnels werden in februari opgeploegd en meteen voorzien van de tunnels. Naar verwachting zal daar de oogst eind maart of begin april van start gaan. Geen van deze teeltwijzen zijn verwarmd.

Verrast door de vorst
In Panningen en Helden is in november en december al veel zwart/wit folie gelegd ter vervroeging van de teelt, maar Geraeds werd verrast door de vorst. “Ik had dat ook willen doen, maar de vorst viel vroeg in en was me voor.” De normale teelt in de vollegrond vertoont nog geen activiteit. “We hebben het nog rustig, maar dat is stilte voor de storm.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen 

 

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin