Doorgaan naar artikel

Asperge

‘We zijn blij als we quitte spelen’

“We gaan morgen stoppen met de oogst van onze kasasperge die in 2010 is aangeplant. Vier weken geleden zijn we met de oogst begonnen”, meldt Frank Swinkels in Ysselsteyn op 13 april. “Nee, het kasseizoen is dit jaar zeker niet geweldig geweest.”

Geen geweldig kasseizoen
De late Carnaval en het vroege voorjaar speelde de kasasperge parten. “Asperge leveren vóór Carnaval heeft weinig zin, maar normaal beginnen we begin maart wel met leveren. Dat was nu met 10 maart een week later, maar de start van de oogst vanuit verwarmde tunnels viel niet veel later. Daar komt nog bij dat het voorjaar zorgt voor een vroege start van het normale seizoen. Dat maakt dat het kasseizoen niet geweldig was. Normaal heb je een langere periode om geld te verdienen, maar dit jaar was het heel kort met ook nog eens geen geweldige prijzen. Het gaat op en af, maar als we van het verlies moesten leven, waren we ook niet goed af geweest. Kortom, het seizoen voor kasasperge is dit jaar mislukt, we mogen blij zijn als we quitte spelen.”

Wel wat losse koppen
De kwaliteit van de tot nu toe geleverde asperge aan ZON fruit & vegetables is tot op heden goed. “In de kas is er wel sprake van meer losse koppen, zeker als het overdag wat warmer is. Dat kun je niet voorkomen. Qua dikte doet de Backlim het goed.”
Naar de groene en paarse asperge die Swinkels dit jaar in zijn kas heeft staan is nog weinig vraag. “Het begint enigszins te lopen en er zijn wel liefhebbers voor, maar het houdt niet over. Misschien komt dat nog.”
In de vollegrond begint de oogst van Gijnlim op gang te komen. “Dat is vroeg voor een onverwarmde teelt. De lente is dit jaar vroeg, want bijna iedereen is nu al aan het steken.”

Kom in de kas geslaagd
Swinkels deed mee aan Kom in de Kas in de regio Venray. “Het brengt veel mensen op de been en we hebben veel positieve reacties gehad. Bij onze verkoopwagen was het dringen geblazen. Bij de opening was de burgemeester van Venray betrokken en er waren nog meer prominente figuren uit de regionale tuinbouw aanwezig. Ik vond het al met al een geslaagd evenement. Je komt er als tuinbouw toch mee in de picture.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Frank Swinkels

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin