Doorgaan naar artikel

Asperge

Image premium

‘De kachel aan en gas erop’

In december bewerkte Frank Swinkels in Ysselsteyn het loof van zijn asperge, zowel buiten als in de kas. “Het loof was toen echt compleet afgestorven”, aldus Swinkels op 1 februari. Het loof los snijden gebeurde in de kas met een maaimachine en vervolgens werd al het loof handmatig afgevoerd. “Dat hebben we voor het eerst zo gedaan en is goed verlopen. Het blijft veel werk, maar ik zie geen mogelijkheid om het efficiënter te doen.” Buiten werd het loof geklepeld en gefreesd en vervolgens werden de ruggen weer ruw opgeploegd.

Geen folie in december
Van in december al folie leggen, is Swinkels geen voorstander. “Ik denk dat je het er beter nog niet zo vroeg op kunt leggen. De planten gaan minder goed in winterrust, want het blijft toch een paar graden warmer onder de folie en als die folie daar de hele winter op ligt, zal dat voor de levensduur van de folie ook niet bevorderlijk zijn. Ik snap het voordeel wel, want de rug kan er maar liggen en droogt niet uit, maar toch… Nee, ik doe dat niet.”

Begin maart oogsten
In de kas wil Swinkels op 10 februari de kachel aanzetten in de afdelingen met de oudere aanplantingen. Bij de jongere wordt dat 13 februari. “Dan zijn ze allemaal tegelijk aan de oogst toe. We mikken op begin maart starten met oogsten.” De aanvoertemperatuur van het water is 30 tot 35 graden Celsius en dat blijft verder zo. “Gewoon de kachel aan en gas erop, verder zit er geen opbouw in.”

Moment van stoppen
Zowel in de kas als in het buitenperceel dat hij voor het tweede jaar oogst, bepaalt de stengeldikte, de prijs en de geleverde productie het moment van stoppen. “Dat is toch wat je als teler zelf moet inschatten. Ik heb nog niet zoveel vertrouwen in brixmetingen van de planten. Als die brix nog hoog is en je stengels worden dunner en het weer is prachtig voor een snelle hergroei, wat moet je dan doen? Ik zou zeggen ‘toch stoppen’. Uiteraard volg ik die ontwikkeling wel en wellicht dat die over een paar jaar geperfectioneerd is.“

Personeel rond
Qua personeelsbezetting heeft Swinkels zijn zaakjes weer voor elkaar. “Personeel is bij ons eigenlijk nooit een probleem. Wij hebben nauwelijks verloop. We werken met enkele Poolse en Nederlandse mensen, aangevuld met Nederlandse huisvrouwen. Die komen bijna allemaal ieder jaar terug. Nee, voldoende personeel is voor ons geen probleem.“

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Delen

Image
Frank Swinkels

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin