Alle 'Partner'-artikelen
Hier vind je een uitgebreide verzameling van 'Partner'-artikelen met de laatste trends en analyses. Lees meer achtergronden, interviews, marktanalyses en columns.
116 resultaten
Weergave:
Vergroenen met realistische, haalbare en houdbare doelen
Stap voor stap naar een duurzamere ziekte- en plaagbestrijding in de aardbeienteelt. Dat is het doel van het vergroeningsproject dat in 2023 is ingezet bij Genson Group in Sint-Oedenrode. Na twee testjaren in proeftunnels (400 m²), is het project dit jaar opgeschaald naar 1,5 hectare praktijkveld (onder regenkappen).
Botrytis blijft een uitdaging in rode bessen
De beheersing van Botrytis was het afgelopen seizoen een flinke kluif voor rode bessentelers. Met name bij de lange(re) bewaring was er veel uitval. Rini Kusters in Wadenoijen (Gld.) weet er alles van. Als kleinfruit-adviseur bij AR Plant, maar als ook teler. Hij vertelt over de ziekten en plagen in rode bes, waarbij de start van dit seizoen heel anders is dan vorig jaar.
Arjan Lokker: ‘Ik vind het mooi om veel verschillende dingen te doen’
Een landbouwbedrijf met een flink aantal akkerbouw- en groentegewassen, een landwinkel, 2300 m² aardbeienteelt, waarvan 1300 m² onder glas en sinds kort ook een aardbeien drive-in. Bij de familie Lokker in Den Bommel (Z-H) gebeurt vooral héél veel.
Friszoete aardbeien met groene middelen
Jeroen Schwering is de tweede generatie aan het roer bij Schwering Aardbeien Kwekerij in Marknesse. Op 5 hectare teelt hij onder andere zijn eigen merk Fruitjuweeltjes. Dat doet de ondernemer op een zo duurzaam mogelijke manier, met biostimulanten. "Een plant die zonder stress groeit en bloeit, geeft lekkere friszoete en mooie aardbeien."
Michiel Bouma: ‘Nematoden maken écht het verschil tegen uienvlieg’
Samen bouwen aan de toekomst: Noordhuys en The Greenery versterken elkaar
In gesprek met Joris Buijs (commercieel directeur Noordhuys) en Leon Duijvestijn (Lead telerrelatiemanager vruchtgroente The Greenery).
Preiteler Edwin Willemssen: ‘Hoge tripsdruk in najaar toch de baas gebleven’
Edwin Willemssen is een echte preispecialist. Zoals elke teler past hij de laatste jaren meer biologische middelen toe voor plaagbestrijding. Enerzijds omdat er steeds minder synthetische middelen zijn, anderzijds omdat het aansluit op PlanetProof en Global GAP. Hij is tevreden over de werking van het middel Neudosan tegen onder andere trips. “Ik spuit het liefste vroeg in de ochtend, wanneer het gewas nog licht vochtig is. Dan komt het middel net wat dieper in de schacht.”
Zoektocht naar een verantwoorde manier van vergroenen
"Door het wegvallen van chemische middelen zal het vergroenen van spuitschema’s steeds minder vrijblijvend en steeds meer noodzaak worden’’, zegt fruitteeltadviseur Ferdy Tolhoek van CAF.
‘We laten zien wat met groene gewasbescherming kan, maar ook wat niet kan’
"De omslag naar robuuste rassen en niet-chemische oplossingen tegen ziekten en plagen vraagt tijd, méér tijd dan we nu feitelijk krijgen’’, zegt Pieter van der Steeg, onderzoeker op Proeftuin Randwijk – sinds kort omgedoopt tot Fruit Research Centre (FRC) Randwijk. Volgens hem zullen de komende jaren veel praktijkproeven gaan draaien om het ondersteunen en versterken van chemische middelen waarvoor beperkende maatregelen gaan gelden.
Rupsen bestrijden met XenTari
In de fruitteelt kan een breed scala aan rupsen schade veroorzaken aan de jonge vruchten. Denk hierbij aan bladrollers, rupsen van wintervlinder en voorjaarsuilen. In het voorjaar kunnen deze effectief bestreden worden met XenTari. Maar daarvoor gelden wel een aantal belangrijke voorwaarden.
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner