Doorgaan naar artikel

Arbeidsmigranten: geen misstanden wel extra inwoners

Gemeente Heusden (N.-Br.) voegt door controles op arbeidsmigranten enkele honderden ingezetenen toe aan haar inwonertal.

De gemeente waarin behalve Heusden ook Elshout, Drunen en Vlijmen liggen, inventariseerde de afgelopen maanden waar arbeidsmigranten wonen, en hoeveel. Dit doet de gemeente door aan te bellen bij panden, waarvan zij vermoedt dat er arbeidsmigranten wonen. Zo kwam de gemeente honderden mensen op het spoor die hier al langer dan vier maanden wonen en zich dus bij de gemeente moeten inschrijven.

Ook goed om te melden: in geen van de 143 bezochte panden trof men overtredingen of misstanden aan. Gemiddeld turfden de controleurs 4,8 mensen per adres.

Vergunning verplicht voor huisvesting

Beter weten hoe arbeidsmigranten zijn gehuisvest en hen ook in de gemeentelijke basisadministratie opnemen, zijn twee van de aanbevelingen van Emile Roemers Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten. In Heusden is een vergunning voor het huisvesten van internationale werknemers inmiddels verplicht.

Huisvesting op het terrein van de werkgever heeft in het gemeentelijke beleid de absolute voorkeur. Op nummer 2 volgt geconcentreerde huisvesting aan de rand van specifieke bedrijventerreinen of in de lintbebouwing van dorpen. Huisvesting in woonstraten staat op nummer 3. Aan die optie zijn bovendien voorwaarden en beperkingen gesteld, zoals aan het aantal woningen in een straat en het aantal bewoners per huis.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin