Doorgaan naar artikel

Arbeidsmentaliteit Poolse medewerkers staat voorop in de tuinbouwbranche

Het lijkt wel alsof er eens in de zoveel tijd een nieuwe groep mensen in de tuinbouwbranche tewerkgesteld ‘moet’ worden.

Een tijdje terug waren het langdurig werklozen die via een project warm moesten lopen voor de tuinbouwsector. Dat is helaas nog steeds geen succes gebleken. En nu is er vanuit het CDA het idee om gevangenen in kassen te laten werken. Een nieuw initiatief, maar het zal mij benieuwen of het veel gaat opleveren. De praktijk leert dat het slechts om een aantal mensen gaat dat daadwerkelijk aan het werk blijft.

Poolse medewerkers

Wij voerden onlangs opnieuw onderzoek uit onder tuinders  over de invulling van hun flexibele arbeid. Zij werden gevraagd naar hun mening over de plannen van de Nederlandse overheid om langdurig werkelozen in de tuinbouw aan het werk te zetten. Het antwoord was helder: bijna alle tuinbouwondernemers (91 procent) ziet geen toekomst in deze plannen. Niet omdat ze geen mensen nodig hebben, maar simpelweg vanwege het feit dat tuinders het liefst met (Poolse) arbeidsmigranten werken.

Arbeidsmentaliteit

Doordat Poolse arbeidsmigranten graag  geld willen verdienen en met een duidelijk doel naar Nederland komen, is hun arbeidsmentaliteit opvallend goed. Dit is van groot belang voor de kostenbeheersing en continuïteit van de tuinbouwsector. Dat is dan ook de reden dat de meeste tuinders niet veel zien in de plannen om langdurig werkelozen in te zetten in de tuinbouwsector. Polen vinden het meestal geen probleem om vroeger te beginnen of langer door te werken en werken bovendien hard. Het grote verschil is dat bij de Poolse arbeidsmigrant de motivatie van binnenuit komt en niet opgelegd wordt.

Flexibel werk

Vanwege de onvoorspelbaarheid van het Nederlandse weer, laait de discussie over het belang van de flexibele arbeid in de tuinbouwsector weer op. Ook Groenten & Fruit berichtte onlangs over de moeizame teelt van de afgelopen maanden vanwege het typische Hollands weer. Doordat het koud en donker is, liggen veel tuinders achter in de productie en hadden relatief weinig personeel nodig. Niet alleen het weer elk moment kan veranderen, hetzelfde geldt uiteraard voor het aantal medewerkers dat ingezet moet worden.Voor tuinders is het vervolgens belangrijk dat ze personeel in kunnen zetten dat direct beschikbaar is en precies weet wat er moet gebeuren. Ik vind het daarom heel begrijpelijk dat de meeste tuinders er niet voor kiezen om langdurig werkelozen in te zetten en kiezen voor de arbeidsmentaliteit die past bij de werkzaamheden en de flexibele invulling van de arbeidsfilm.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Volker van Vuurde

directeur Holland Contracting

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin