Doorgaan naar artikel

‘Arbeid voor en na corona een dilemma bij aardbei’

De landelijke LTO-werkgroep Aardbei komt jaarlijks vier tot vijf keer bij elkaar om te spreken over allerlei onderwerpen en om besluiten te nemen. In maart hadden we weer zo’n vergadering, telefonisch deze keer. De agenda is wel even ter sprake gekomen, voor de rest ging het over het coronavirus.

Het was goed om elkaar ter spreken, maar concreet leverde het niets op, behalve machteloosheid: we hebben een probleem, maar geen oplossing. Ja, LTO is aan het lobbyen om de grenzen naar Oost-Europese landen open te houden. Er zijn ondernemers die het vliegtuig voor hun personeel willen betalen. Allemaal goed, maar wie niet wil komen omdat ze niet bij de familie weg willen, of angstig zijn voor besmetting, trek je niet even over de streep.

Hopen dat eigen vaste mensen aardbeien komen plukken

Het aantal aardbeibedrijven dat zich heeft gemeld bij platforms voor arbeidsbemiddeling als helponsoogsten.nl is nog minimaal, heb ik begrepen. De oogst moet op veel plekken nog beginnen, ik kan me voorstellen dat gehoopt wordt dat de eigen vaste mensen alsnog gaan komen.

Ik werd deze week zelf gebeld door een uitzendbureau met een aanbod van mensen uit de metaalsector. Maar zijn die mensen geschikt voor het fijne werk dat aardbeien plukken wél is?

Zijn mensen uit de metaalsector geschikt voor het fijne werk dat aarbeien plukken is?

Als sector staan we voor dilemma’s, dat is nooit anders geweest. Twintig jaar geleden was de inzet van Poolse arbeid verboden, totdat er openingen werden gecreëerd met werkvergunningen en daarna met de uitbreiding van de EU. Bedrijven zagen kansen om uit te breiden. Logisch, want iedere ondernemer wil vooruit.

Economie Oost-Europa na coronacrisis

De laatste jaren merkten we het effect van economische groei in Oost-Europa. De coronacrisis heeft die trend op scherp gezet, vanaf nu kan het twee kanten uitgaan: die economieën vallen terug, waardoor het personeelsaanbod weer toeneemt. Of we houden een probleem, dat vraagt om oplossingen die gericht zijn op arbeidsspreiding en/of automatisering.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin