Arbeid knelt bij uitrol Britse modelkas aquathermie

27-01 | Laatste update op 08-07 | |
Het warmtesysteem is ontworpen door ESB met uiteindelijk in Norwich 3 WKK's. - Foto: BOM Group
Het warmtesysteem is ontworpen door ESB met uiteindelijk in Norwich 3 WKK's. - Foto: BOM Group

In Engeland zijn drie kassen gebouwd als blauwdruk voor de toekomstige teelt op aquathermie. Bij verdere uitrol is arbeid de beperking.

Op twee locaties in het zuidoosten van Engeland (Bury St. Edmunds en Norwich) staan sinds een jaar drie kassen met dezelfde restwarmtetechniek uit rioolzuiveringswarmte. Ze zijn eigendom van Low Carbon Farming van ontwikkelaar Oasthouse Ventures. Het geld komt van Britse pensioenfondsen als investeerders van zeker € 142 miljoen. BOM Group bouwde de kassen. De twee locaties gelden als blauwdruk voor verdere uitrol door het Verenigd Koninkrijk. Het energiesysteem is inmiddels aan het tweede teeltseizoen begonnen.

Gemikt wordt op 75% lagere CO2-uitstoot. Het Ierse Electricity Supply Board (ESB) ontwierp het warmtesysteem met de forse warmtepompen. Twee WKK’s in Bury St. Edmunds en drie WKK’s in Norwich leveren de stroom voor de warmtepompen. Aanvankelijk ging het plan uit van levering van CO2 van buiten, maar met WKK’s is de CO2-productie in eigen hand. Beide kassen staan op circa 2,4 kilometer van de waterzuiveringsinstallaties. Nadat de warmtewisselaar de warmte uit het water heeft gewonnen, is een warmteleiding aangelegd in een lus.

De twee kassen in Norwich van Greenhouse Growers zouden Nederlandse telers hebben. - Foto: BOM Group.

De twee kassen in Norwich van Greenhouse Growers zouden Nederlandse telers hebben. – Foto: BOM Group.

Nederlandse tuinbouwtechniek

De plannen haken in op Britse overheidssteun voor restwarmtewinning van rioolzuiveringsinstallaties en leunen sterkt op Nederlandse tuinbouwtechniek. Er moeten meer Low Carbon Farms komen. In heel Engeland zijn 42 locaties gevonden waar dit naast waterzuivering kan. Met het overheidsprogramma Non-Domestic Renewable Heat Incentive Scheme (NDRHI) krijgt Low Carbon Farming 20 jaar lang elk kwartaal financiële steun tot een maximum van € 0,11 per terug gewonnen kilowattuur warmte.

In St. Edmunds is het teeltbedrijf Place Farm genoemd. Het is 12,7 hectare groot en wordt gerund door Abby View Produce. Het andere teeltbedrijf in Norwich heet Crown Point. Dat bestaat uit twee kassen (komkommer en tomaat) van 7 en 9 hectare. Deze zouden door Nederlandse telers worden gerund. Het Britse Greenhouse Growers is officieel de teler op deze locatie. Greenhouse Growers is ontstaan uit het teeltbedrijf Eric Wall LTD, nadat de familie Stevensons in 2020 de familie Wall uitkocht. Het bedrijf Greenhouse Growers is aandeelhouder in het project Low Carbon Farming in Norwich.

Investeerders en restwarmte

Dee restwarmte zou zonder overheidssteun niet interessant genoeg zijn voor deze toepassing, zegt Richard Diplock, directeur van Greenhouse Growers. De investeringen zijn hoog. “Een dergelijke kas kost € 2,4 miljoen per hectare. Dan is het uitstekend om investeerders en restwarmte te combineren.” Ook in Norwich zijn er al uitbreidingsplannen. Een verbetering van de techniek van warmtewinning zal die plannen dichterbij brengen, is de verwachting van Diplock. Hij zei dat voor de energiecrisis.

Het warmtesysteem is ontworpen door ESB met uiteindelijk in Norwich 3 WKK's. - Foto: BOM Group

Het warmtesysteem is ontworpen door ESB met uiteindelijk in Norwich 3 WKK’s. – Foto: BOM Group

Afspraken met supers

Dergelijke investeringen gaan ook niet zonder langetermijnafspraken met supermarkten. “Een bank zal nooit akkoord gaan met financiering als je jaarlijks moet onderhandelen over je afzet. Daar zijn langetermijnafspraken voor nodig.”

John Hall, consultant en woordvoerder van de West Sussex Growers, was in 2021 in gesprek met onder meer Nederlandse telers en partijen voor vestiging in het Verenigd Koninkrijk. De gesprekken waren toen in afrondende fase. Op dit moment zegt Hall betrokken te zijn bij meer Low Carbon Farming-plannen, maar deze zijn nog altijd niet concreet. Investeringsplannen zijn lastiger geworden door arbeidskrapte, energieprijzen en hogere kosten voor nieuwbouw van kassen. Het is vooral arbeidskrapte die een verdere uitrol van de projecten van Low Carbon Farming lastiger maakt, erkent hij. Of projecten daardoor vertraagd zijn of van de baan, wil hij niet zeggen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer